Poznáme technológie, ktoré zmenia budúcnosť

McKinsey Global Institute vydal štúdiu, analyzujúcu 12 technológií, ktoré by mohli do roku 2025 zmeniť našu spoločnosť. Okrem ekonomického potenciálu, môžu tieto technológie tiež zmeniť spôsob, ako žijeme.

Poznáme technológie, ktoré zmenia budúcnosť

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, p a h

Podľa autorov nemá každá z týchto technológií potenciál zmeniť spoločnosť, alebo formy podnikania, ale niektoré majú minimálne potenciál narušiť status quo a spôsob, ako ľudia žijú a pracujú. Aj to je dôvod, prečo sa na tieto technológie musíme aj my sami pripraviť.

Štúdia odhaduje ekonomický dopad technológií do roku 2025 na 14-33 biliónov dolárov. Tento odhad je založený na analýze, ktorá zahŕňa také premenné, ako sú spotrebiteľský prebytok, nižšie ceny, čistejšie životné prostredie, alebo zdravší život.

Tu je zoznam všetkých 12 technológií:

1. Mobilný internet
Pred niekoľkými rokmi išlo ešte o luxus, dnes ho už bežne využíva viac ako miliarda ľudí v smartfónoch, či v tabletoch. Do roku 2025 by mal wireless tromfnúť aj drôtové pripojenie, navyše ho budeme využívať v čoraz väčšom počte rôznych zariadení a oblastí života.

2. Automatizácia znalostnej práce
Umelá inteligencia, strojové učenie,  rozpoznávanie hlasu, to sú technológie, ktoré budú postupne nahrádzať tzv. znalostných pracovníkov, t.j. takých, ktorých pridanou hodnotou je znalosť nejakej problematiky. Predstavte si napríklad zákaznícku linku, na ktorej dokáže počítač rozpoznať vašu otázku a dať na ňu adekvátnu odpoveď. Niektoré typy zamestnaní by sa mohli plne zautomatizovať.

3. Internet vecí
Zabudované senzory a čipy v rôznych zariadeniach, fyzických objektoch, či dokonca v ľudskom tele s možnosťou prepojiť tieto objekty s digitálnym svetom, alebo ich monitorovať zo vzdialených miest. Pomáhať môže napríklad pacientom s vážnymi zdravotnými problémami, ktorí si vyžadujú neustály monitoring. Alebo si predstavte automobil, ktorý vás upozorní na vzdialenú dopravnú zápchu.

4. Technológia Cloud
Táto technológia umožňuje sťahovanie aplikácií alebo využívanie online služieb pri minimálnych softvérových a hardvérových požiadavkách. Vďaka cloudu môžeme napríklad umiestňovať veľké dáta na vzdialené servery

5. Pokročilá robotika
Roboty sa stávajú stále viac inteligentnejšie, zručnejšie, flexibilnejšie a dôslednejšie. To nám umožňuje nasadzovať ich na čoraz väčšie množstvo úloh. Príkladom uplatnenia pokročilej robotiky je chirurgia.

6. Genomika budúcej generácie
Dnes dokážeme sekvencovať ľudský génom za niekoľko hodín a stojí to niekoľko tisíc eur. Vedci dokážu vďaka tomu systematicky testovať rôzne genetické variácie napríklad pri diagnostike chorôb. Ďalším krokom by mala byť syntetická biológia - schopnosť prispôsobovať organizmus prepisovaním DNA. Okrem medicíny môže nájsť toto odvetvie uplatnenie aj v poľnohospodárstve, alebo napríklad pri výrobe biopalív.

7. Autonómne vozidlá
Už dnes je možné skonštruovať auto, lietadlo, alebo loď, ktorá je úplne alebo sčasti autonómna. Takéto automobily by mohli podľa autorov štúdie spôsobiť revolúciu v pozemnej doprave, ktorá by priniesla bezpečnejšie cesty, menej emisií oxidu uhličitého a väčší komfort pri cestovaní.

8. Skladovanie energie
Do tejto skupiny patria batérie a ďalšie systémy, ktoré dokážu skladovať energiu na neskoršie využitie. Príkladom sú líthium-iónové batérie a palivové články, ktoré dodávajú elektrinu do elektromobilov a rôznej elektroniky a ich význam bude ešte postupne rásť. Využitie existuje aj v dodávaní energie do inak na zdroje ťažko dostupných oblastí.

9. 3D tlač
Ide o proces, pri ktorom z digitálneho modelu vzniká zo surových materiálov trojrozmerný pevný objekt. Donedávna to bola záležitosť niekoľkých produktových dizajnérov a niekoľkých produktov. S rozvojom technológie však prudko klesajú ceny a rozširuje sa sortiment materiálov. S touto technológiou počíta do budúcnosti napríklad NASA, ktorá ňou chce zabezpečiť jedlo pre kozmonautov na vzdialených misiách.  

10. Nové materiály
V posledných desaťročiach objavili vedci spôsoby ako vytvoriť materiály s neuveriteľnými vlastnosťami - napríklad inteligentné samo-ošetrovacie a samočistiace materiály, kovy, ktoré sa dokážu vrátiť do pôvodného tvaru, alebo nanomateriály. Obzvlášť nanomateriály ako grafén alebo uhlíkové nanotrubice majú ohromný spoločenský a ekonomický potenciál.

11. Pokročilá ťažba ropy a zemného plynu
V súčasnosti dokážeme vďaka novým technológiám vyhľadávať a ťažiť ropu či zemný plyn z miest, z ktorých sme to ešte pred niekoľkými desiatkami rokov nedokázali, resp. to nebolo ekonomicky výnosné. Dnes majú tieto technológie potenciál spôsobiť novú energetickú revolúciu.

12. Obnoviteľné energie
Slnko, vietor, voda, zemské jadro, či morský príboj sú prísľubom neobmedzeného množstva energie, navyše bez vplyvu na klimatické podmienky. Do technológií obnoviteľných zdrojov začínajú v čoraz väčšom množstve investovať nielen tradičné ekonomiky ako sú EÚ a USA, ale aj tie nové expandujúce, najmä Čína a India.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia