Najdokonalejší humanoidný robot navštívi Slovensko

— Zuzana Vitková

Povedali ste si už niekedy, že veda je vlastne zázrak? Možno si to poviete práve vtedy, keď k vám bude bežať zatiaľ najdokonalejší humanoidný robot, ASIMO. ASIMO vystúpi v bratislavskej Starej tržnici v rámci festivalu vedy, Noc výskumníkov. Ten sa bude konať 27. 9. 2013 v niekoľkých slovenských mestách.

Najdokonalejší humanoidný robot navštívi Slovensko

Autor fotografie: HONDA

A-S-I-M-O

Robot, ktorého meno sa skladá z iniciál sloganu „pokročilý krok inovatívnej mobility“ (“Advanced Step in Innovative Mobility) navštívi Slovensko po prvý krát. Ak si pod pojmom „humanoidný robot“ predstavíte hlavného hrdinu filmu Číslo 5 žije, či iné slávne filmové roboty, ste na omyle. ASIMO vyzerá ako detský kozmonaut. Váži 54 kíl, meria 120 centimetrov a pozerá sa na vás cez dve kamerové oči umiestnené na hlave.
Na jeho výslednej podobe pracuje už vyše dvadsať rokov spoločnosť HONDA, a jeho úplne prvý predchodca mal od súčasnej „ľudskej“ podoby ďaleko. Model E0 z roku 1986 boli vlastne iba dve veľké robotické nohy s počítačom. Na nich postupom času vyrástlo „telo“ a od roku 1993 dostával robot stále „priateľskejší“ dizajn.     

S čím vám malý kozmonaut pomôže?  

Najnovšia verzia robota - ASIMO new , ktorého HONDA predstavila v roku 2005 je od svojho staršieho brata o niečo menšia a ľahšia. Nový ASIMO je aj rýchlejší. Prejde 2,7 a prebehne šesť kilometrov za hodinu pričom priemerná rýchlosť chôdze človeka je cca 5 km/h.  Ide o prvého robota, ktorý dokáže behať ako človek a pomocou nôh samostatne zdolať prekážky, ako napríklad schody rôznych veľkostí.
Načo mu však tieto schopnosti sú? A načo sú nám?  Podľa vývojárov má ASIMO v budúcnosti pomáhať ľuďom, či už v domácnosti, alebo v práci a využitie môže nájsť tiež ako spoľahlivý domáci ošetrovateľ. To je však stále hudbou budúcnosti keďže ASIMO je ešte v štádiu vývoja a nie je komerčne dostupný, jeho využitie spočíva skôr vo výskume robotiky. Robot slúži ako výskumná platforma, na ktorej vedci vyvíjajú pokročilé  inteligentné systémy. Tie sú potom využívané aj v iných projektoch, ktoré už majú priamy vplyv napríklad na automatizáciu výrobných procesov.  

Robotická celebrita

Využitie ASIMA je v neposlednom rade dôležité aj v rámci popularizácie vedy. Priateľský dizajn, ktorý pripomína človeka, ale zároveň mu nie je podobný natoľko, aby ľudí vydesil fascinuje školákov na celom svete. Má im pripomenúť, že veda je zábavná a tak trochu „zázračná“. Práve preto je ASIMO partnerom mnohých vzdelávacích projektov na celom svete, ktoré chcú študentov motivovať k vedeckej kariére.
ASIMO je celebrita v robotickom svete, ale aj mimo neho. Navštevuje obrovské technologické výstavy, vedecké múzeá, primajú ho kráľovské rodiny, hlavy štátov a svoj beh predviedol napríklad aj v Disneylande.
Pred desiatimi rokmi navštívil ASIMOV starší model Českú republiku kde okrem štátnických stretnutí položil kyticu kvetov k buste spisovateľa Karla Čapka, ktorý prvý krát použil slovo robot vo svojom diele R.U.R.
Už 27.9. sa s touto robotickou hviezdou môžete stretnúť  v bratislavskej Starej tržnici aj vy v rámci festivalu vedy Noc výskumníkov.

Ako sa ASIMO vyvíjal?

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia