Na popularizáciu vedy pôjdu milióny

Centrum vedecko-technických informácií SR bude v nasledujúcich dvoch rokoch popularizovať vedu prostredníctvom národného projektu v hodnote 15 miliónov eur. Podporilo aj podujatie Noc výskumníkov, ktoré tento rok navštívilo 177 000 ľudí.

Na popularizáciu vedy pôjdu milióny

Noc výskumníkov 2013, Stará Tržnica

Pred nedávnom sme na Science.sk písali o laureátoch tohtoročných Nobelových cien. Zaujímavým faktom je doba, ktorá uplynie od realizácie výskumu týchto výnimočných vedcov až po udelenie prestížneho ocenenia. Nie zriedka to môže trvať aj desiatky rokov.

Veda je dlhodobý proces formulovania hypotéz, ich testovania, overovania, negovania, potvrdzovania a ďalšieho testovania. A aj ten najvýznamnejší objav nemusí priniesť bezprostredný spoločenský, medicínsky, či komerčný úžitok, ale slúži len ako súčasť väčšej skladačky.

Diel, bez ktorého by sme možno nedokázali o niekoľko desiatok rokov objaviť nový liek, alebo skúmať nové planéty. A to je zároveň aj nevýhodou vedy.

Poznávanie si totiž vyžaduje prvotné nemalé investície. Jedná sa o dlhodobé investície bez garantovaných výnosov. To sa samozrejme neobhajuje pre verejnosťou ľahko a vyžaduje si to značné úsilie. Do popredia záujmu vednej politiky a vedcov sa preto čoraz častejšie tlačí aj popularizácia vedy. V posledných rokoch sa veľa pre popularizáciu vedy robí aj na Slovensku, o čom napokon svedčí aj existencia tohto portálu.

„Dostatočné povedomie o dôležitosti vedy je pre jej rozvoj, ako aj rozvoj celej, na poznatkoch založenej ekonomiky, kľúčové. Len ak bude verejnosť presvedčená o význame a postavení vedy pri zabezpečovaní nášho ekonomického rozvoja, bude vôľa zvyšovať výdavky na výskum a vývoj aj v časoch hospodárskeho útlmu,“ povedal profesor Ján Turňa v jednom z rozhovoroch pred tohtoročnou Nocou výskumníkov.

Turňa je riaditeľom Centra vedecko-technických informácií SR (CVTI SR), ktoré bolo jedným zo spoluorganizátorov Noci výskumníkov.

Už siedmy ročník tohto celoeurópskeho veľtrhu vedy  navštívilo v piatich slovenských mestách podľa organizátorov neuveriteľných 177 000 ľudí. Tí sa mali možnosť stretnúť s asi tisíckou vedcov, navštíviť takmer 200 vedeckých stánkov, alebo si vypočuť  62 prednášok a diskusií.

Podujatie Noc výskumníkov tým aj tento rok potvrdilo svoju nezastupiteľnú úlohu pri propagácii slovenskej vedy.

Ďalšie projekty

CVTI SR rieši od tohto roka až do roku 2015 národný projekt v hodnote 15 miliónov eur, zameraný taktiež na popularizáciu vedy.

V rámci projektu „PopVaT - Popularizácia vedy a techniky na Slovensku“, by sa mala dostať veda bližšie k verejnosti prostredníctvom interaktívnych výstav, prezentácií, 3D animácií, ale napríklad aj posilnením spolupráce medzi výskumnými inštitúciami a firmami.

Okrem toho sa majú tiež organizovať popularizačné semináre, prednášky, vedecký filmový festival, či súťaže a ocenenia za vedu a techniku. Chýbať nebudú ani spoty, filmy, reklamy, alebo špecializované relácie. Aspoň takto o tom informuje CVTI SR.

„Ambíciu nášho projektu je zvýšiť povedomie o význame vedeckých poznatkov a aktívne predstavovať atraktívne stránky vedeckých procesov a technologických postupov širokej verejnosti, ale predovšetkým žiakom končiacich ročníkov základných škôl a žiakom stredných škôl,“ približuje zámer Turňa.

Aj spoluprácu vedcov a firiem chce zacieliť na mladšie ročníky. „Pre študentov tak bude jednoduchšie hľadať a získať odborné stáže a zapájať sa do rôznych inovatívnych projektov,“ dodáva.

CVTI SR si sľubuje návratnosť značných prostriedkov (získaných z eurofondov) vo forme lepšej informovanosti a zvýšeného záujmu verejnosti o oblasť vedy a techniky a to najmä mládeže.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia