Veda na webe: Hry z dielne science.sk

— Zuzana Vitková, Frédérique Hazéová

Dnes vám v internetovej rubrike predstavíme niečo vlastnej výroby. Dvom notoricky známym hrám sme dali vedeckú príchuť a tak si môžete v rámci obesenca a milionára otestovať svoje vedomosti, či schopnosť čítať s porozumením. Najvyššie skóre je momentálne takmer 10 000. Prekonáte nás?

Veda na webe: Hry z dielne science.sk

Tomuto panáčikovi sa prežiť nepodarilo.

Hry pre science.sk naprogramoval Jaroslav Ondo, ktorý vyštudoval odbor Umelá inteligencia na Fakulte elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach. V súčasnosti pôsobí ako denný doktorand v Centre pre inteligentné technológie (TUKE), kde sa venuje umelej inteligencii, cloud technológiám, cloud robotike, teleoperáciám a telediagnostike.

Obesenec
Pomôžte obesencovi ujsť nepeknému osudu uhádnutím toho správneho slova. Tento príbeh pozná takmer každý. V našej hre však musíte hľadať vedecké slová a termíny. Obesenec je rozdelený do troch úrovní náročnosti a podľa uhádnutého slova vám systém pripíše na účet adekvátny počet bodov. Keďže niektoré slová sú naozaj náročné, môžete využiť pomôcku. Tá vás presmeruje na článok, v ktorom je hľadaný pojem spomenutý. Ale pozor na čas strávený hľadaním. Body sa strhávajú aj za neho.

Keď hľadané slovo uhádnete a potencionálny obesenec už oboma nohami stojí na pevnej zemi, môžete sa o téme dozvedieť viac. Krátky popis sa pre prípad, že ste uhádli náhodou a neviete, čo „humanoid“ v skutočnosti znamená, zobrazí hneď pod šibenicou. Ak sa chcete dozvedieť ešte viac môžete sa prekliknúť do článku a v prípade súťaživej nálady máte možnosť prizvať cez facebook známych a súťažiť s nimi.

Zachrániť obesenca môžete tu

milionar
        
                                   V našom kvíze sa dozviete všeličo. Aj mená byliniek.

Čo vieš o vede?
Pri hre „Milionár“ sme presedeli nejeden piatok. Možno sa vám pri tomto názve vybaví okrúhle štúdio plné divákov, moderátor a napínavá atmosféra, no dnes už môžete svoje vedomosti testovať aj ináč než pred telkou. Na internete je množstvo „milionárskych kvízov“, ale ten náš, vedecký, je bezpochyby jedinečný.

Skúste odpovedať na otázky, ktoré preveria vaše vedomosti z najrôznejších oblastí vedy. Dobrá správa je, že pri každej otázke nájdete tri možnosti, ako aj to, že ak je otázka príliš ťažká, môžete kliknúť na nápovedu a odpoveď nájsť v niektorom z našich článkov, na ktorý vás pomôcka presmeruje. Síce prídete o pár bodov, ale budete môcť pokračovať v hre a dobehnúť to ďalšími správnymi odpoveďami. Najlepšie výsledky sa umiestnia v tabuľke s najvyšším skóre. Skúsite poraziť nášho tvorcu Jara, ktorý hru vymyslel?

Miliónovú výhru vám síce negarantujeme, ale nanečisto si to môžete vyskúšať tu

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia