Veda na webe: Pod stromčekom môžu prekvapiť aj vedecké darčeky

— Zuzana Vitková

Vianočné darčeky nemusia predstavovať iba úžitkové predmety ako župan či ponožky. Vedecké sady, prístroje určené na domáce bádanie, či na prvý pohľad „nepotrebné“ hlavolamy môžu Vianoce prijemne osviežiť. Ponúkame vám pár tipov na originálne vedecké darčeky. Ak sa poponáhľate, možno stihnú niekoho prekvapiť ešte pod tohtoročným stromčekom.

Veda na webe: Pod stromčekom môžu prekvapiť aj vedecké darčeky

Vedecké sitko na čaj, zdroj: thinkgeek.com

Dobrý čaj je veda

O tom, že difúzia je fyzikálny proces sme sa učili už na základnej škole. O tom, že jeho najznámejšou ukážkou je príprava čaju nás učitelia informovali tiež. Vhodiť obyčajné vrecko sypaného čaju do vriacej vody však nemá natoľko vedecký punc, aký si podľa nás difúzia zaslúži. Ak si však čaj nasypete do „sitka“ v tvare vedeckej banky, či skúmavky, budete sa cítiť ako vedecký výskumník v odbore čaje.

Produkt nájdete napríklad tu

IT náušnice

nausnice PC

Náušnice, v ktorých je zaliaty nákres počítačovej matičnej dosky sú produktom stránky recyclart. Tá  predáva originálne predmety zo surovín, ktoré mali pôvodne úplne iné poslanie, ako napríklad drevené palety, fľaše, či plechovky. Náušnice sú originálnym a pekným doplnkom, no ešte zaujímavejšie by bolo, keby náušnica obsahovala skutočný kúsok počítačového vnútra.

Produkt nájdete napríklad tu

Magnetická relaxácia

neocube velka verzia

 

Neo cube prezývaná aj ako „Rubikova kocka magnetického veku“  je zložená z 216-tich silných magnetických guľôčok.  Z nich môžete  „poskladať“ hocičo, čo vám napadne, napriek tomu, že hlavný zámer hlavolamu je zložiť kocky s použitím všetkých magnetov. Neo cube vraj pôsobí aj relaxačne, takže ak pri stresových situáciách neviete čo s rukami, 216 magnetov, ktoré môžete presúvať a tvarovať, vám ruky určite zamestná.

Produkt nájdete napríklad tu

Mladý chemik 18+

poldecaky

Správne odmerať množstvo zásad, kyselín, či iných zložiek  v pripravovanom roztoku je dôležité pri každom experimente. Aj  v  alkoholickom. Sadu poldecákov v tvare chemických baniek a odmeriek môžeme považovať za voľné pokračovanie sady „Mladý chemik“. Čím viac rôznofarebných druhov alkoholu do nich nalejete, tým je výsledok efektnejší. Ale bohužiaľ aj opica. 

Produkt nájdete napríklad tu

Srdce darovať nemôžete, ale šperk s hormónom lásky áno :D

oxytocin

 

Chystáte sa darovať niekomu pod stromček šperk?  Náhrdelník, či prsteň s pekným kameňom nie je to najoriginálnejšie, čo sa dá na tomto poli vymyslieť. Kolekcia šperkov so vzorom molekuly  oxytocínu, ktorý je prezývaný aj „hormón lásky“, však už zaváňa romantikou. K dispozícii je aj verzia so serotinínom, ktorý v tele prispieva k pocitom šťastia, či dopamínom, ktorý zabezpečuje pozitívnu energiu.

Produkt nájdete napríklad tu

Adela ešte nevečerala

 

masozrava rastlinka

 

Mäsožravé rastliny nie sú len zaujímavé, ale aj veľmi pekné na pohľad, čo sa ich koristi stáva osudným. V sade na ich vypestovanie nájdete sedem druhov semien. Z nich vyrastú rastlinky s mierumilovnými menami ako „Kobria konvalinka“, či „Venušina pasca na muchy“.  Balenie obsahuje všetky pomôcky, ktoré budete pri sadení potrebovať, a tak sa môžete okamžite pustiť do štúdie s názvom „Pokles populácie hmyzu v domácnosti“.

Produkt nájdete napríklad tu

Je za päť minút √4

science quiz clock

Musíte pri hľadaní odpovede na otázku: „Koľko je hodín“ vylúštiť matematickú, či fyzikálnu úlohu? Nie? Vďaka hodinkám, ktoré majú na ciferníku príklady si to môžete vyskúšať. O druhej treba vyriešiť úlohu z jadrovej fyziky o tretej z astronómie a o siedmej z geológie. Odpoveďou je vždy číslo, ktoré by sa malo na ciferníku nachádzať. Pokiaľ ste teda nechýbali na Prvouke pri kapitole „hodiny“, budete vedieť aký je čas aj bez správneho postupu. Chvalabohu. Nám sa ich veľa vyriešiť nepodarilo.

Produkt nájdete napríklad tu

Kokteilová chémia

cocktail r evolution

Pili ste už Mojito, ktoré malo konzistenciu  peny, či jedli želatínové guličky z mangového daquiri? Molekulárna mixológia, čiže zmena vlastností drinkov, najčastejšie ich skupenstva, zažila svoj boom pred pár rokmi. Ak ste vždy chceli miešať známe drinky, ktoré vďaka vede vyzerajú úplne inak ako by mali, máme dobrú správu. Vďaka rozličným sadám na ich prípravu to zvládnete aj doma.

Ak sa rozhodnete pre takýto darček, skontrolujte si, či sa v sade nachádzajú aj potrebné chemické látky a nie len náčinie na prípravu neštandardných drinkov. Inak si  obdarovaný bude musieť zháňať sójový lecitín, alebo laktát vápenatý sám. 

Produkt nájdete napríklad tu

Odhaľte zlodeja s pomocou vedy

crime science kit

Forenzné vedy sa v poslednej dobe tešia veľkej popularite u laického publika, ako aj u tvorcov televíznych seriálov. Odhalenie miesta činu na základe exotických lariev v tele obeti, či vystopovanie vraha vďaka extrémne výkonnej technike síce odborníci označujú za naivné, no niektorí priznávajú, že sa pri sledovaní „forenzných“ seriálov príjemne pobavia.

Vďaka rozličným vedeckým sadám si úlohu vedca-vyšetrovateľa môžete vyskúšať aj vy. Napríklad v hre „Záhada miznúcich diamantov“  budete musieť okrem iného skúmať odtlačky prstov a urobiť analýzu vlákien, či  krvnej skupiny podozrivého.

Produkt nájdete napríklad tu

Zostrojte si robota

 sumo robotika

Pamätáte si z detstva stavebnice Merkur, z ktorých sa dali postaviť konštrukcie rôznych strojov? Neexistuje dôvod prečo by sa s ňou nemohli hrať aj dospelí. Napríklad v špeciálnych robotických kolekciách nájdete elektromotory, či riadiace jednotky, vďaka ktorým môžete skonštruovať funkčného robota. Robot „Sumo zápasník“ sa napríklad vie orientovať v ringu, vyhľadať protivníka a pokúšať sa o jeho vytlačenie z ringu.

Ak sa vám aj napriek tomu bude niekto vysmievať, že sa hráte s detskou stavebnicou, povedzte mu, že vďaka Merkuru vznikla napríklad konštrukcia prvého pokusného prístroja na výrobu kontaktných šošoviek, ktorú vytvoril český vynálezca Otto Wichterle.

Produkt nájdete napríklad tu

Tri dimenzie tlače

makibox tlaciarnicka



3D objekt si môžete vytlačiť už aj doma, no jedným z limitov sú peniaze, ktoré chcete investovať do tlačiarne. Od nich závisí to, aký veľký objekt môžete vytlačiť a aký „toner“ budete musieť kupovať.   Tlačiareň The Maki Box je podľa jej výrobcov vhodná pre 3D začiatočníkov. Patrí k tým lacnejším a  dokáže vytlačiť predmet do veľkosti 15x11x9 cm. Je teda skôr fascinujúcou zábavkou, ako niečím čo využijete v praxi, ale práve takéto darčeky často potešia najviac. Nabudúci rok aj tak ušetríte, keď vytlačíte darčeky celej rodine.

Produkt nájdete napríklad tu


Uvedené tipy zoradené podľa orientačnej ceny slúžia hlavne na inšpiráciu. Je možné, že pri podrobnejšom googlení nájdete aj výhodnejšiu cenu či podmienky poštovného. Ak plánujete svojich blízkych obdarovať vedeckým darčekom, ktorý v našom zozname nebol, pošlite nám tip a my ho zverejníme na našom facebooku. Prajeme vám šťastné a vedecké Vianoce :-)

 

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia