Veda na webe: Čo si chobotnice dávajú na Valentína?

Frédérique Hazéová

Je všeobecne známe, že zajtra sa budú rozdávať čokoládky, srdiečka, kvety či plyšoví mackovia. Valentínskemu ošiaľu sme síce neprepadli, no predsa sa na lásku a veci s ňou súvisiace pozrieme. Z vedeckého pohľadu. Keďže však témy typu „čo sa deje, keď sme zaľúbení“ a „prečo sa bozkávame“ sú už pomerne obohraté, aj k samotnému vedeckému pohľadu na vec sme pristúpili po svojom.

Veda na webe: Čo si chobotnice dávajú na Valentína?

Sú tieto milé vtáčiky poctiví vo svojej monogamii alebo je situácia úplne iná? Zdroj: youtube.com/MinuteEarth

Komu bije rýchlejšie?
Ach, ten pocit zaľúbenia. Zbadáte svojho vyvoleného alebo vyvolenú, roztrasú sa vám kolená, možno sa aj začervenáte, no najmä – rozbúcha sa vám srdce. Prečo?

Ľudia si srdce s láskou spájajú už oddávna, i keď vedecky je táto predstava nesprávna. Dievčatám na základnej škole je to však jedno a kreslia si na zošity srdiečka, supermarkety sa už mesiac pred Valentínom zaplnia najrôznejšími predmetmi tohto tvaru, a pritom ani len ten tvar nie je anatomicky správny.

Ako je to teda s rozbúchaním srdca? Koľko úderov za život naše srdce priemerne vôbec zvládne? Na prvý pohľad možno pomerne zbytočná otázka, v skutočnosti je však ich počet dôležitý. Joe Hanson z It’s Okay To Be Smart vám o tom povie viac a dokonca aj prezradí, komu zabúcha srdce viackrát – malému piskorovi alebo kolibríkovi.


zdroj: youtube.com/It’s Okay To Be Smart

Romantické chobotnice
Aby sme sa nevenovali len našim telám, posvietime si aj na zvieraciu ríšu. Ze Frank ponúka vo svojej sérii True Facts originálne videá, v ktorých vám svojím hlbokým serióznym hlasom porozpráva skutočné fakty, ktoré vás možno prekvapia, no najmä rozosmejú.

Dôležitou súčasťou zvieracieho života, je spôsob, akým si prejavujú náklonnosť. Každý na to ide inak. Populárne sú napríklad modlivky, ktoré po párení odhryznú svojmu partnerovi hlavu, či vtip o tom, ako sa milujú ježkovia (opatrne). Čo však také chobotnice? Záhadné a občas aj graciózne tvory plachtiace v hlbinách morí majú v zásobe hneď niekoľko prekvapení. Na rozdiel od nás, totiž svojej vyvolenej darček nekúpia, ale rovno jej odovzdajú časť svojho tela. Doslovne.


zdroj: youtube.com/zefrank1

Od bunky až po človeka
O tom, ako funguje rozmnožovanie, ste sa pravdepodobne dosť naučili ešte v školských laviciach, vedieť niečo navyše však nemusí byť na škodu. Celá problematika vzniku nového človeka je totiž fascinujúca a siaha omnoho ďalej, než je napísané v klasických učebniciach.

Crash Course je youtube kanál, na ktorom nájdete videá z najrôznejších oblastí, od psychológie, cez históriu až po astronómiu. Videá sú síce o niečo dlhšie – trvajú okolo desať minút – sú však nabité informáciami a v spojení s podmanivou grafikou vám tých desať minút ubehne skutočne rýchlo.

Ak sa chcete dozvedieť, ako to s tým prvotným delením buniek vlastne je, prečo sme sa narodili práve ako muži alebo ženy, prečo vyzeráme ináč ako naši súrodenci, či do akej miery preberáme charakteristické rysy našich rodičov, pustite si nasledujúce video.


zdroj: youtube.com/CrashCourse

Nezbedné zvieratá
V našej kultúre je prevažujúcim zvykom nažívať len s jedným partnerom a byť mu aj verný. To, nakoľko sa tak deje, je už druhá vec. Podobné príklady vieme nájsť aj v zvieracej ríši. Na internete kolujú dojemné príbehy o živočíšnych druhoch, ktoré majú svojho partnera na celý život a sú romantické sťa hrdinovia z telenoviel. Je to však skutočne pravda?

Krátke kreslené videá z Minute Earth sme vám už v minulosti predstavili. Opäť ide o sériu, ktorá obsahuje množstvo výborne spracovaných tém, a to dokonca vo veľmi krátkom časovom rozpätí. V nasledujúcom videu sa vďaka Henrymu Reichovi, animátorovi Everovi Salazarovi a ich tímu dozviete, ako to s romantickým životom zvierat vlastne je.
Čo myslíte, ktorý živočích je najvernejší?


zdroj: youtube.com/MinuteEarth

Sila príťažlivosti
Priťahujú vás niektorí ľudia viac ako ostatní? Máte chuť sa ich dotýkať, držať sa za ruky, jednoducho nejakým spôsobom udržiavať fyzický kontakt? Nie ste sami. Aj atómy chcú k sebe byť bližšie. Na rozdiel od nás je však ich príťažlivosť o niečo užitočnejšia a jej výsledky sú pre život priam nevyhnutné.

U atómov je dokonca aj „promiskuita“ dôležitá. Krátke video zo série SciShow s Michaelom Arandom vysvetľuje, prečo je spájanie atómov esenciálne, čo sa pri ich zbližovaní deje a ako k tomu dochádza. Keď už je zajtra ten Valentín.


zdroj: youtube.com/SciShow

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia