Niektoré hry sú pre náš mozog príliš komplexné

Na burze sa musia obchodníci rozhodovať medzi tisícami možných ťahov a často na základe nedostatočných informácií. V takej situácii potom nehľadajú optimálne stratégie, ale rozhodujú sa náhodne.

Niektoré hry sú pre náš mozog príliš komplexné

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, Lee Daniel Crocker

Nehráte šach, pretože sa Vám zdá, že ste na takú hru príliš hlúpi? Sú vedci, ktorí by Vám povedali, že za to nemôžete.  Niektoré hry sú totiž podľa nich pre ľudský mozog príliš komplexné, aby ste sa ich naučili hrať, alebo v nich boli dobrí.

Tobias Galla z Univerzity v Manchester a Doyne Farmer z Oxfordskej univerzity urobili tisíce simulovaných hier pre dvoch hráčov, aby preskúmali vplyv ľudského správania na rozhodovanie.

Zistili, že v jednoduchších hrách, v ktorých má hráč na výber len malé množstvo ťahov, je jednoduché identifikovať optimálnu stratégiu a hra tak veľmi rýchlo omrzí.

Podľa teórie hier si hráč veľmi rýchlo uvedomí optimálnu stratégiu, čo je podľa ekonómov bod equilibria.

V prípade komplikovanejších hier, ako sú šach, alebo nejaké ťažšie kartové hry, kde existuje veľa možných ťahov, strácajú rozhodnutia veľmi rýchlo racionalitu a je ťažšie nájsť optimálnu stratégiu.

Čím komplikovanejšia je hra, tým ťažšie je nájsť optimálnu stratégiu. Od určitého bodu to už potom dokonca vyzerá, akoby sa hráči rozhodovali náhodne.  

Ako je to na burze?

Výskum by mohol podľa Gallu a Farmera pomôcť ekonómii lepšie pochopiť napríklad správanie trhov.

Problém podľa nich tkvie v tom, že ekonómovia predpovedajú správanie trhov na burze na základe teórie equilibria a predpokladajú racionalitu obchodníkov.

Mnohé predikcie možného správania sa trhov sú však nesprávne.

Galla tvrdí, že ľudia v skutočnosti nedokážu nájsť v hrách equilibrium stratégie, ale namiesto toho sa pre ich komplexnosť rozhodujú často náhodne a chaoticky, čo nemá nič spoločné s racionalitou.

Napríklad na burze sa obchodníci rozhodujú medzi tisícami možností a nemajú dostatok informácií, aby sa rozhodli racionálne. „To môže mať hlboký dopad na to, ako trhy reagujú,“ vysvetľuje Galla.

Vedci sa chcú v ďalšom výskume zamerať na hry s viac ako dvoma hráčmi, či na meniace sa hry, aby sa ešte viac priblížili k reálnemu prostrediu finančných trhov.

Predbežné výsledky týchto výskumov zatiaľ naznačujú, že čím viac hráčov sa zúčastní nejakej hry, tým viac sa znižuje šanca na dosiahnutie equilibria.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia