Vo vedeckom parku UK otvorili inšpiratívnu výstavu SPARKS

— Lenka Uherová

Včera sa v priestoroch Univerzitného vedeckého parku UK v bratislavskej Mlynskej doline uskutočnilo slávnostné otvorenie putovnej európskej výstavy SPARKS, ktorá chce ukázať obyčajným ľuďom, že aj oni môžu byť vedcami.

Vo vedeckom parku UK otvorili inšpiratívnu výstavu SPARKS

Výstava SPARKS, archív: Lenka Uherová

Vedu robia vedci, alebo nie? Inšpiratívna výstava SPARKS predstaví od 13. januára do 13. marca 2017 vzrastajúci svetový fenomén DIY (do it yourself, alebo urob-si-sám) vedy. V občianskej vede, hackovaní zdravia a DIY biológii sa návštevníci stretnú so siedmymi inšpiratívnymi príbehmi ľudí, ktorí vďaka dostupným technológiám a vlastným informáciám svojpomocne zostrojili efektívne riešenie problému, s ktorým sa potykajú tisícky ľudí po celom svete. 

Súčasťou výstavy je aj umelecká sekcia, ktorá predstavuje víziu toho, kam sa takáto iniciatíva môže v najbližších rokov posunúť.

Zameraná na zdravie

Výstava sa koná pod vedením Európskej siete vedeckých centier a múzeí Escite, a jej plánom je počas rokov 2015 až 2018 navštíviť dokopy 29 európskych krajín.
Kurátorom výstavy je Vedecké múzeum v Londýne a práve oni boli zodpovední za výber expozícii.

„Jednotlivé príbehy boli vyberané tak, aby čo najlepšie vystihli podstatu vybraných tematických sekcií, aby to boli naozaj jednoduché iniciatívy ľudí, a aby boli z viacerých krajín Európy,“ hovorí Kristína Jenčíková z Neulogy, a.s., koordinátorka projektu za Slovensko. Dôležité podľa nej bolo, aby expozície boli zaujímavé a v neposlednom rade bolo dôležité, aby bolo jednoduché vysvetliť model, ktorý predstavujú.

A tak budú mať návštevníci na Slovensku možnosť spoznať príbehy ľudí, ktorí vytvorili vlastné medicínske zariadenia na zvládanie cukrovky, ale aj rozostavali po meste merače znečistenia ovzdušia, aby napríklad vedeli, kde môžu poskytnúť svojim deťom zdravé prostredie. Spoznajú ale aj „urob-si-sám vedcov“, rozrastajúcu sa skupinu ľudí z celého sveta, ktorí sa venujú hackovaniu, experimentovaniu a vlastným vynálezom.

Bude sa aj diskutovať

Súčasťou výstavy budú aj sprievodné podujatí, pričom už to prvé sa konalo priamo počas zahájenia. Na kreatívnom workshope sa diskutovalo o tom, ako môžu aj aj bežní ľudia „nelekári" zachraňovať životy.

Jedno z riešení predstavuje priamo aj exponát z výstavy v podobe slovenského študentského projektu LifeClick. Tím pod vedením medika z Univerzity Komenského Samuela Vitka vytvoril mobilnú aplikáciu spájajúcu ľudí v ohrození života s profesionálnymi záchranármi, ktorí sa nachádzajú neďaleko a vedia pomôcť ešte skôr, ako príde sanitka.

„Už pred podaním projektu sme sa zhodli, že naša časť výstavy bude zameraná na oblasť zdravia, pretože ako sa hovorí, zdravie máme len jedno,“ hovorí Kristína Jenčíková. Táto téma sa podľa nej týka každého bez výnimky, je ľahko uchopiteľná, dobre komunikovateľná a zapamätateľná.

Chcú pritiahnuť aj školy

Podobných podujatí bude ešte šesť. Pôjde o krátke vedecké kaviarne, kde chcú organizátori pritiahnuť zaujímavých hostí z rôznych sfér spoločenského života, aby spolu hľadali spôsoby, ako povzbudiť ľudí k experimentovaniu aj mimo laboratórií.

„Taktiež by sme chceli osloviť, čo najviac škôl, aby využili možnosť moderovanej prehliadky a podnecovali študentov nielen k ďalšej diskusii, ale predovšetkým k vlastným aktivitám,“ dodáva na záver Kristína Jenčíková.

Organizátori dúfajú, že takto návšteva výstavy podnieti angažovanosť obyčajných ľudí vo vede, výskume a inováciách.

Zdroj: Neulogy, a.s.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia