Vyšla publikácia o kultúre stravovania v regiónoch

Vedkyne zo SAV napísali prvú komplexnú prácu, ktorá sa venuje regionálnym podobám tradícii prípravy jedla a obživy v prvej polovici 20. storočia.

Vyšla publikácia o kultúre stravovania v regiónoch

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, philcampbell

Ústav etnológie SAV predstavil novú publikáciu s názvom Kulinárna kultúra regiónov Slovenska, informuje web Slovenskej akadémie vied.
Slovensko bolo až do polovice 20. storočia prevažne agrárnou krajinou. Väčšina ľudí pracovala v poľnohospodárstve a žila na vidieku.

Od toho sa odvíjal aj spôsob života a strava. Podľa publikácie mala strava vidieckeho obyvateľstva a obyvateľstva menších miest regionálny, až lokálny charakter. Rodiny si potravu pestovali aj pre vlastné potreby a robili si z nej zásoby.

Monografia prináša etnologický pohľad na fenomén tradičnej regionálnej výživy obyvateľstva Slovenska. Autorky Rastislava Stoličná-

Mikolajová a Katarína Nováková analyzujú charakter tradičnej kuchyne v dvadsiatich dvoch regiónoch Slovenska v prvej polovici 20. storočia.

Toto obdobie si vybrali preto, lebo tradičný systém stravovania vtedy ešte nestihli výraznejšie poznačiť modernizačné procesy.

Autorky inšpiroval k napísaniu publikácie fakt, kulinárna kultúra je v súčasných humanitných disciplínach považovaná za fenomén, ktorý patrí k najstabilnejším a najvýraznejším identifikačným faktorom ľudských spoločenstiev.  

Publikácia je vôbec prvou komplexne spracovanou prácou, ktorá sa venuje regionálnym podobám kulinárnych tradícií Slovenska.

Analyzované regióny si autorky vybrali tak, aby pokrývali celé územie Slovenska a zároveň reprezentovali rôzne etnografické oblasti.

Výskum  sa tiež zameriava na rôzne kontexty - sociokultúrny, etnický a náboženský život spoločenstiev.

Príprava jedla  a spôsob jeho konzumácie predstavovala podľa publikácie formu spoločenskej činnosti a zároveň aj významnú súčasť kultúrneho dedičstva.

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia