V minulosti sa využívala na mučenie, no žiť bez nej nemôžeme

— Lenka Uherová

Čistá voda je nevyhnutnou súčasťou nášho života, čo si každý rok pripomíname 22. marca, ktorý je už 24 rokov svetovým dňom vody. Témou toho dnešného je „Voda a pracovné príležitosti.“

V minulosti sa využívala na mučenie, no žiť bez nej nemôžeme

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/ Enid Martindale

Svetový deň vody vyhlásila Organizácia Spojených národov v roku 1992. Sviatok vody má povzbudiť členské krajiny, aby vymýšľali a realizovali konkrétne aktivity, ktoré verejnosť upozornia na nenahraditeľnosť vody. Takými môžu byť napríklad podujatia zamerané na ochranu tejto tekutiny a jej zdrojov.

Voda a práca

Tohtoročný deň vody sa netradične zameriava na prepojenie vody s prácou. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR totiž takmer polovica pracujúcich, čiže zhruba 1,5 miliardy ľudí, pracuje v oblasti súvisiacej s vodou. Problémom ale je, že milióny z nich často nie sú uznávané, ani chránené základnými právami zamestnancov.

Dôležitým faktorom, ktorý tiež ovplyvňuje život a zdravie zamestnancov, je hygiena a čistota vody. Úrad verejného zdravotníctva SR uvádza, že ročne vo svete umrú približne dva milióny ľudí na následky nedostatočnej hygieny spojenej s vodou. Preto treba ľuďom zabezpečiť prístup k čistej vode nielen v domácnosti, ale i na pracovisku.

Ako hovorí Iveta Bernátová z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV, nedostatok vody na nás môže mať rôzne negatívne účinky. „Dehydratácia znižuje aj mentálne schopnosti a výkon, zhoršuje náladu, vedie k pocitu nepohody, znižuje schopnosť koncentrovať sa, môže spôsobiť bolesti hlavy.“

Životodarná tekutina

Príjem čistej vody je jednoducho nevyhnutný pre našu fyzickú, ale aj psychickú pohodu. Odborníci odporúčajú denne vypiť dva až tri litre vody, čo závisí aj od výšky a váhy konkrétneho človeka. Dehydratácia nastáva pri strate objemu vody cca jedného až troch percent telesnej váhy.

Voda pomáha pri trávení, udržuje dobrú funkciu pokožky, je nevyhnutná pre fungovanie všetkých telesných orgánov. Najčastejšie sa uvádza nevyhnutnosť správneho pitia pre udržanie dobrej funkcie obličiek (vylučovanie splodín látkovej výmeny v tele, toxínov a podobne) a pre trávenie.

Iveta Bernátová ale upozorňuje, že to netreba preháňať ani s nadmerným pitím vody. Nadbytočne vysoký príjem tekutín totiž môže podľa nej zbytočne zaťažiť srdcovo-cievny systém až zvýšiť krvný tlak.

„Pri náhlom vypití veľkého množstva vody dokonca hrozí „opuch buniek“ v snahe vyrovnať koncentráciu elektrolytov v krvi a vo vnútri buniek,“ upozorňuje vedkyňa. V extrémnych prípadoch podľa nej môže prísť aj k zlyhaniu obličiek a srdca, až k úmrtiu. Kedysi sa dokonca náhle vypitie nadmerného množstva vody využívalo ako metóda mučenia.

Viete, ako je na tom vaša studňa?

Z množstva podujatí organizovaných k tomuto dňu sú na Slovensku najpopulárnejšie bezplatné rozbory vody zo studní. Ľudia, ktorí ju používajú na pitie, často nevedia o jej kvalite a o látkach, ktoré obsahuje. Nie je pritom výnimočné, že voda zo studne nevyhovuje ani základným požiadavkám na úžitkovú vodu.

Jedným z problémov v tejto oblasti je, že často dochádza k priesakom povrchových vôd do starých kamenných konštrukcií  studní. Tým sa voda kontaminuje a stáva sa nepoužiteľnou na priamu konzumáciu z vodovodného kohútika.

Ďalším nebezpečenstvom je nedostatočná vzdialenosť hnojísk hospodárskych zvierat od vodného zdroja, kvôli čomu môže voda obsahovať veľké množstvo dusičnanov. Práve analýzu vody na dusičnany v tento deň bezplatne ponúkajú mnohé vodárenské spoločnosti.

Studna pixabay.com

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com

Vodou naoko šetríme

Slováci jeden zo svojich najväčších pokladov na prvý pohľad ochraňujú príkladne. Jozef Kriš z Katedry zdravotného a environmentálneho inžinierstva STU v Bratislave uvádza, že za posledných 16 rokov klesla spotreba vody na obyvateľa až o šesťdesiat percent. Kým v roku 1990 to bolo 425,2 litra na obyvateľa na deň, v roku 2012 bola táto spotreba už len 177,86 litra.

Odborníci ale varujú, že za týmito výsledkami nemáme hľadať ekologické cítenie Slovákov. Hlavnými faktormi poklesu spotreby pitnej vody sú podľa Jozefa Kriša rastúca cena vody a meranie spotreby. Naša spotreba je však z hľadiska dlhodobej udržateľnosti stále privysoká.

Ekologické minimum dnes na Slovensku predstavuje spotrebu 80 litrov na osobu a deň, pričom v roku 1989 to bolo ešte 195 litrov. Minimum pre Afriku je však 20 litrov, čo máme aj na slovenskom vidieku v niektorých regiónoch. Bežný človek pritom len na spláchnutie toalety minie viac ako dvojnásobok – okolo 50 litrov denne.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia