Doktorand vytvoril model na predpovedanie cien elektriny

Na Univerzite Komenského vznikol unikátny model, prostredníctvom ktorého je možné predpovedať dopyt a cenu elektrickej energie. Zohľadňuje napríklad vonkajšiu teplotu, či aktivitu elektrární.

Doktorand vytvoril model na predpovedanie cien elektriny

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, Nicholas

O zaujímavý a užitočný objav sa postaral slovenský doktorand. Ján Smoleň z Fakulty managementu Univerzity Komenského vytvoril v rámci svojej dizertačnej práce unikátny model, pomocou ktorého je možné predpovedať dopyt a cenu elektrickej energie.

„Vďaka tomuto nástroju by mali ušetriť jednak výrobcovia a obchodníci s elektrinou, veľkí odberatelia, ale v neposlednom rade i domácnosti,“ hovorí o prínose modelu Ján Smoleň.

„Model môže byť, samozrejme, zaujímavý aj pre regulátora, keďže poukazuje na množstvo trendov a zákonitostí, ktoré je možné na trhu sledovať.“ dodáva.

V podstate ide len o jednoduchý vzorec, ktorý berie do úvahy viaceré premenné. napríklad samotný dopyt po elektrine. Smoleň vychádza z predpokladu, že tento dopyt sa mení napríklad v závislosti od teploty. Pri veľmi vysokých alebo nízkych teplotách vonku, rastie dopyt domácností po elektrine.

V prípade firiem sa dopyt zase mení najmä od priemyselnej produkcie. Tu však treba brať do úvahy napríklad sviatky.

Ďalšími faktormi, z ktorých vychádza model, sú ceny palív, alebo aktuálny stav zdrojovej základne. Napríklad odstavené jadrové bloky zvyšujú ceny elektriny, keďže zvyšujú nároky na výrobu z ostatných zdrojov. Model však zohľadňuje napríklad aj technologický pokrok vo vyrábaní elektriny.  

V Európe je dnes veľkým trendom preferovať obnoviteľné zdroje elektriny. „Ceny elektrickej energie klesli dole. Tento stav je neudržateľný, pretože také nízke ceny nepodporujú ďalšie investície. Aj celý systém stanovovania cien na trhu sa bude musieť pravdepodobne zmeniť,“ prognózuje Smoleň pre TA3.

Overený v praxi

Doktorand čerpá vo svojom modeli z verejne dostupných dát a je schopný predpovedať dopyt a ceny elektrickej energie len v krátkodobom horizonte. Presnosť predpovedí by sa mohla zlepšiť v prípade, že by sme do modelu vložili viac údajov.   

Podobný model bol pôvodne uplatnený v aerolíniách, keďže výrobcovia elektriny majú s leteckými prepravcami spoločný nadmieru dôležitý faktor neuskladniteľnosti produktu. Trh s elektrickou energiou má, samozrejme, vyššie uvedené špecifiká.

Časti modelu študenta Univerzity Komenského, predovšetkým v oblasti predpovedania dopytu po elektrine, boli už overované aj v praxi - v spoločnosti Slovenské elektrárne - so záverom, že tento model predpovedá dopyt lepšie ako externé riešenie, ktoré bolo používané v minulosti.

Smoleň preto dostal už niekoľko ponúk na spoluprácu. Jeho práca môže pomôcť menším a stredným energetickým firmám, či firmám, ktoré využívajú pri výrobe veľké množstvo elektriny.

O aktuálny výsledok výskumu ide aj vzhľadom na aktuálne prebiehajúcu liberalizáciu trhu s elektrinou v Európe a zavádzanie obnoviteľných zdrojov (veterných či solárnych elektrární).

„V súčasnom období, keď sa hľadajú úspory vo všetkých oblastiach, je významné vytvorenie modelu, ktorý tomu napomáha,“ vyhlásila prorektorka Univerzity profesorka Mária Patakyová.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia