„Svojky“ v albumoch tento rok asi nahradia fotky potravín

— Lenka Uherová

Väčší výber v potravinách so sebou často prináša väčší zmätok v tom, čo si vybrať. Chceme to najzdravšie, najčerstvejšie, najkvalitnejšie. Napriek peknému obalu a popisu ale bohužiaľ často nevieme zistiť, čo sa skrýva vo vnútri. Rozhodovanie nám možno uľahčí nový telefón so spektrometrom.

„Svojky“ v albumoch tento rok asi nahradia fotky potravín

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/ JESHOOTS

Čínsky výrobca elektroniky Changhong by chcel vďaka partnerstvu s izraelským startupom Consumer Physics priniesť na trh v roku 2017 nový osemjadrový telefón s extra veľkým šesť-palcovým displejom. Na tom by nebolo nič zvláštne, ale Changhong H2 by mal byť vybavený infračervenou spektrometriou, ktorá bez problémov odhallí chemické zloženie banánu, ale aj tabletiek, či plastu.

Odhalia tvár

Spektrometre, získavajúce informácie o materiálovom zložení predmetov pomocou impulzov infračerveného svetla, uľahčujú vedcom prácu už niekoľko desiatok rokov. No bežne je táto technológia veľmi veľká a drahá.

Tak tomu bolo až do roku 2014, kedy izraelská spoločnosť Consumer Physics predstavila Scio, spektometer v podobe vreckového počítača, ktorý možno prepojiť s mobilom, či tabletom, a v priebehu pár sekúnd získať informácie o chemickom zložení rôznych predmetov. Technológia sa síce na trh nakoniec nedostala, no spoločnosť na nej pracovala aj naďalej.

Spoluprácu neskôr izraelskej strane ponúkla čínska firma Changhong a spolu teraz predstavili telefón s označením H2, ktorý v podstate funguje na rovnakom princípe ako prvý projekt. Spektrometria Scio je ale zabudovaná priamo do telefónu. Jeho cena by sa mala pohybovať okolo necelých 300 dolárov.

Miesto fotky chemická analýza

Zariadenie funguje tak, že jednoducho vytiahnete mobil z vrecka a odfotografujete nejaký predmet. Miesto obyčajnej fotografie však telefón podrobne zanalyzuje chemické zloženie objektu.

Malo by to byť možné vďaka pridanej aplikácii, ktorá bude na základe monitorovaných údajov prehľadávať databázy, a identifikuje jednotlivé chemické zlúčeniny. Vie tak napríklad rozpoznať čo máte naliate v pohári, koľko cukru je v ovocí, ale aj to, aký liek pred sebou máte.

Športovci by mohli zariadenie využívať na meranie množstva podkožného tuku, zatiaľ čo nadšenci pre jedlo a ľudia so zdravotnými problémami, ktorí musia dodržiavať rôzne diéty, by mohli mať pod kontrolou nutričnú hodnotu svojho jedla. Technológia by dokonca mohla byť čiastočne využívaná za účelom overenia pravosti predmetov.

To, že vie zariadenie predmety rozpoznávať, čo by mohlo byť užitočné aj pre nevidiacich.

Zdroj: Youtube

Údaje zo SCiO sú presné približne na 90 percent, čo však na zistenie základných údajov postačuje. Výhodou senzoru tiež je, že ukladá všetky dáta do cloudu, a tak sú použiteľné aj neskôr.

Changhong teraz pracuje na celom rade aplikácií pre H2, pričom pomáha aj nezávislým vývojárom pri vytváraní ich vlastných. Batéria by tiež mala byť úspornejšia – oproti bežne dostupným smartfónom zhruba o 20 percent.

Zariadenie by malo vstúpiť na trh ešte tento rok, no vývojári zatiaľ neoznámili podrobnosti o dostupnosti a cene.

Pomoc aj pre lekárov

Na telefóny využívajúce spektrometriu sa možno budú čoskoro spoliehať aj lekári. Výskumníci z Washington State University sa snažia touto technológiou prispieť k zlepšeniu diagnostiky rakoviny pomocou prenosných laboratórií, ktorých súčasťou je aj smartfón so spektrometrom.

Spektrometer v telefóne dokáže detegovať ľudský interleukín-6 (IL-6), čo je biomarker úzko spojený s rakovinou pľúc, prostaty, pečene, či prsníkov. Prístroj jednoducho analyzuje koľko a akých chemických látok sa nachádza v danej vzorke.

Snahou vedcov nie je vytvoriť ďalší smartfón so spektrometrom. Odlíšiť sa chcú tým, že budú môcť otestovať až osem vzoriek naraz, alebo paralelne robiť osem rôznych testov. To by zvýšilo efektívnosť výskumného zariadenia, nakoľko iné telefóny dokážu v rovnakom čase merať iba jednu vzorku.

Spektrometer v mobile by mohol byť užitočný na klinikách a v nemocniciach s veľkým počtom vzoriek, ako aj na miestach, kde lekári nemajú dostatočné technické vybavenie.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia