Za zemetrasenia možno nemôžu iba tektonické platne

— Lenka Uherová

Vplyv Mesiaca na dianie na našej planéte nie je žiadnou novinkou. Bez jeho pôsobenia by sme nemali príliv a odliv a  ľudia by spali pokojne aj počas splnu. Zdá sa ale, že dôsledky jeho susedstva môžu mať ešte väčšie rozmery. Podľa vedcov možno spôsobuje aj silné zemetrasenia.

Za zemetrasenia možno nemôžu iba tektonické platne

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/ Colibri5

Chvenie Zeme vo všeobecnosti pripisujeme uvoľňovaniu energie v jej kôre alebo vrchnom plášti, ku ktorému dochádza pri pohybe tektonických dosiek. Napriek doterajším znalostiam sú však niektoré spúšťacie mechanizmy zemetrasenia stále veľkou záhadou.

Nová štúdia v časopise Nature Geoscience dokonca poukazuje na fakt, že niekoľko historicky najsilnejších zemetrasení mohlo byť spôsobených nikým iným ako Mesiacom.

Tichý spoločník?

„Rovnaká sila, aká vyvoláva príliv v oceáne, vyvoláva príliv aj v zemskej kôre," povedal pre web Natioal Geographic ešte v roku 2005 Geoff Chester, astronóm z US Naval Observatory vo Washington D.C. Aj keď je vraj tento príliv v zemskej kôre veľmi jemný, teoreticky by pohyby mohli stačiť na spustenie zemetrasenia.

Geoff Chester tiež uvádza, že aj keď drvivá väčšina zemetrasení vzniká v dôsledku geofyzikálnych procesov na už existujúcich tektonických líniách, nie je vylúčené, že aj tu je prítomný vplyv Mesiaca.

S Geoffom Chesterom sa nedávno zhodli aj japonskí vedci v ich najnovšej štúdii publikovanej v časopise Nature.

Niektoré hlboko položené zlomy v oblastiach, kde tektonické dosky kĺžu jedna pod druhú,  sú považované za obzvlášť náchylné k náhlym sklzom. Tím z University of Tokyo aj preto predpokladá, že Mesiac môže v týchto oblastiach vytvárať malé trhliny, ktoré týmto pohybom napomáhajú. Neostalo však len pri hypotézach.

Nespavé tektonické dosky

Aby overili svoje teórie, vedci v priebehu posledných 20 rokov sledovali, či majú fázy Mesiaca vplyv na výskyt zemetrasení na Zemi.

Pozorovania ukázali, že Zem sa chvela napríklad počas splnu v roku 2004, kedy zemetrasenie prudko zasiahlo Indonéziu a vyvolalo tsunami. V podobnom čase sa udialo aj zemetrasenie z roku 2010 v Čile, ktorého sila dosiahla magnitúdu 8,8.

Podľa japonského tímu vedcov to môže byť spôsobené tým, že keď Zem zažíva spln, Slnko k sebe „ťahá“ jednu pologuľu a Mesiac tú druhú. Teoreticky by tento druh napätia mohol tiahnuť niektoré horniny od seba.

Geoff Chester zase prišiel na to, že vo všeobecnosti sa viac zemetrasení v severnej časti zemegule vyskytuje v čase, keď sa Mesiac nachádza severne od rovníka. To isté vraj platí aj pre južnú pologuľu.

Vplyv Mesiaca na zemetrasenia však stále nie je jednoznačný. Podľa viacerých vedcov zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy podporujúce toto prepojenie. Patrí medzi nich aj geofyzik John Bellini z National Earthquake Information Center in Golden v Colorade. Podľa neho jav skúmali viaceré štúdie, no spojitosť nepreukázala žiadna z nich.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia