Psychológovia preskúmajú nádeje a očakávania Čechov

Nádeje, želania a očakávania Čechov sú hlavnou témou výskumu, ktorý opäť spustia psychológovia z Masarykovej univerzity v Brne.

Psychológovia preskúmajú nádeje a očakávania Čechov

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Moyan Brenn

Pred rokom zistili, že Česi svoj osobný život v roku 2014 vidia skôr optimisticky. Na ekonomiku, národnú politiku a sociálne otázky sa však pozerajú s pesimizmom.

Teraz budú respondenti spätne hodnotiť uplynulý rok a  opäť sa  vyjadria k nasledujúcemu roku, oznámila univerzita novinárom.
Do medzinárodného výskumu Nádeje 2015 sa Česká republika zapája prostredníctvom Psychologického ústavu Filozofickej fakulty Masarykovej univerzity.

Projekt sa uskutočňuje už tretí rok a je do neho zapojené Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko, Rakúsko a Česká republika.
Anonymný prieskum potrvá od 1. do 30. novembra a je otvorený všetkým dobrovoľníkom. Prvé výsledky výskumu budú k dispozícii už v decembri.

Ešte pred vstupom do nového roka sa tak záujemcovia dozvedia, nakoľko sú Česi v porovnaní s obyvateľmi ostatných zemí spokojní, ako vnímajú kvalitu medziľudských vzťahov, v čo konkrétne v nadchádzajúcom roku 2015 najviac dúfajú, s kým alebo s čím si spájajú svoje nádeje a čo robia pre ich naplnenie. Z minuloročného prieskumu okrem iného vyplynulo, že ľudia v Česku boli v porovnaní so Švajčiarmi a Nemcami najmenej optimistickí.

„Tento rok chceme dotazníkový výskum rozšíriť tiež o otázku, ako ľudia hodnotia uplynulý rok, a chceme porovnať získané odpovede s tým, aké boli ich pôvodné očakávania do roku 2014. Novinkou bude aj dotazník vďačnosti. Chceme si overiť závery iných štúdií, že vďačnejší ľudia sa pozerajú do budúcnosti s väčšou nádejou," uviedla garantka výskumu pre Česko Alena Slezáčková.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia