Európanov spája blízky príbuzenský vzťah

Je jedno či ide o Angličana, Švéda, Nemca, alebo Slováka - všetci Európania sú si pomerne blízki príbuzní. Stačí sa vrátiť späť o tisíc rokov a zistíme, že takmer každý Európan zdieľa množstvo svojich predkov, tvrdí štúdia amerických vedcov, ktorá bola zverejnená v magazíne PLoS Biology.

Európanov spája blízky príbuzenský vzťah

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com

Vedci Peter Ralph a Graham Coop z Kalifornskej univerzity porovnali dedičnú výbavu viac ako dvoch tisícok ľudí zo 40 európskych krajín. Výsledok ich analýzy potvrdil rovnaké závery, ktoré pre desiatimi rokmi prinášali matematicko-štatistické štúdie.

Väčšina ľudí pozná vlastný rodokmeň v rozsahu najviac niekoľko generácií do minulosti, ale netuší o príbuzenských vzťahoch s ďalšími ľuďmi. Každá nová generácia pritom získava oproti tej predchádzajúcej dvojnásobný počet predkov, keďže každý človek má dvoch rodičov, štyroch prarodičov, osem praprarodičov a tak ďalej.  

Ralph a Coop preto hľadali v genetickej výbave 2257 rôznych ľudí identické časti DNA. Vychádzali z tézy, že osoby, ktoré takéto časti zdieľajú, majú spoločných predkov. Čím kratšie takéto sekvencie DNA sú, tým hlbšie v minulosti ich spoločný predok žil - vzhľadom na to, že v každej generácii sa genetická výbava opätovne kombinuje a mieša.

V priebehu tisícov rokov sa ale množstvo genetických dôkazov o spoločnom pôvode stráca, pretože ľudia si odovzdávajú vždy len časť DNA. Z toho vedci usudzujú, že Európania majú oveľa viac spoločných predkov, než ukazujú analýzy.  

Podľa očakávania majú ľudia najužšie príbuzenské vzťahy s tými, ktorí blízkosti. To znamená, že Brit si je príbuzenský bližší skôr s ďalším Britom než s Nemcom. Brita ale zase spája s Nemcom užší príbuzenský vzťah než napríklad s Grékom.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia