Klokan zo starého rukopisu by mohol zmeniť dejiny Austrálie

Portugalský rukopis zo 16. storočia, ktorý obsahuje obrázok pripomínajúci klokana, by mohol zmeniť austrálske dejiny. Podľa niektorých názorov totiž dokazuje, že portugalskí moreplavci objavili Austráliu pred prvým doteraz známym vylodením Európanov na tomto kontinente v roku 1606. Napísal o tom denník The Guardian.

Klokan zo starého rukopisu by mohol zmeniť dejiny Austrálie

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, KayAreWhy

Za prvého Európana, ktorý zakotvil pri brehoch Austrálie, je považovaný holandský moreplavec Willem Janszoon. To by ale mohla vyvrátiť vrecková modlitebná knižka. Tá vznikla údajne medzi rokmi 1580 až 1620 a patrila mníške menom Caterina de Carvalho. Žila na západe Portugalska a jej meno je napísané na rukopise.

Jedna z kresieb medzi písmenami tejto knižky zobrazuje zviera, ktoré sa podobá na malého klokana. V texte sa tiež vyskytuje obrázok dvoch polonahých mužov s korunami z listov na hlavách, ktorí by podľa expertov mohli predstavovať pôvodných obyvateľov Austrálie.

Knihu nedávno získala newyorská inštitúcia Les Enluminures Gallery, ktorá jej hodnotu stanovila na 15 000 dolárov. Pred tým bolo dielo vo vlastníctve obchodníka so vzácnymi literárnymi dielami v Portugalsku.

Portugalci boli známi tým, že prísne tajili cesty, ktorými sa plavili. Je preto ťažké určiť, kedy prvýkrát do Austrálie dorazili. Už roky sa ale špekuluje, že sa tak stalo ešte pred rokom 1606, kedy k austrálskym brehom dorazili Holanďania.

Túto hypotézu podporujú okrem iného aj ich mapy datované do 40. rokov 16. storočia, ktoré znázorňujú rozľahlú časť pevniny, rozprestierajúcu sa medzi Indonéziou a Papuou-Novou Guineou.

Odborníčka, pracujúca pre galériu Les Enluminures Laura Lightová povedala austrálskemu denníku The Age, že „klokan v takto starom rukopise je dôkazom, že autor rukopisu bol v Austrálii, alebo že správy a kresby týchto zaujímavých zvierat z Nového sveta boli už v tej dobe v Portugalsku dostupné.“

Iných odborníkov ale kresby v rukopise nepresvedčili. Napríklad Martin Woods z austrálskej národnej knižnice povedal, že „to môže byť akékoľvek iné zviera žijúce v juhovýchodnej Ázii, napríklad niektorý druh jeleňa, ktoré majú niekedy vo zvyku stúpať si na zadné nohy, najmä ak chcú pri kŕmení dosiahnuť na vyššie konáre stromov".

Woods taktiež upozornil, že zviera nemá chvost. „Keby človek kreslil klokana, ako prvý by nakreslil chvost. Zviera je síce umiestnené dovnútra písmena D, takže chvost môže byť schovaný, ale autor ho tiež mohol obtočiť okolo písmena," podotkol Woods.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia