Za šírenie moru v Európe údajne neboli zodpovedné potkany, ale pieskomily

Potkany domáce, považované za pôvodcov moru, ktorý v Európe od stredoveku pripravil o život desiatky miliónov ľudí, sa možno dočkajú rehabilitácie. Podľa nových vedeckých poznatkov mohli za šírenie „čiernej smrti" pravdepodobne pieskomily.

Za šírenie moru v Európe údajne neboli zodpovedné potkany, ale pieskomily

Pieskomil, zdroj:flickr.com/Animal Diversity Web

„Pokiaľ sa ukáže, že máme pravdu, budeme musieť prepísať časť dejín," povedal britskej televízii BBC biológ Nils Christian Stenseth z univerzity v Osle, autor štúdie zverejnenej v americkom odbornom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Epidémia moru sa do Európy rozšírila v roku 1347 z Ázie. Doteraz sa predpokladalo, že za rozšírenie moru mohli nakazené potkany, hostitelia bĺch, ktoré sa neskôr preniesli na človeka. Vedci porovnávali letokruhy so záznamami viac ako 7700 prípadov morovej epidémie v Európe, aby zistili, či v inkriminovanej dobe panovali dobré podmienky pre vypuknutie nákazy spôsobenej potkanmi.

Aby sa potkanom dobre darilo, potrebujú leto s malým množstvom zrážok. „Skúmali sme široké spektrum klimatických ukazovateľov a nenašli sme vzťah medzi výskytom moru a počasím," hovorí Stenseth.

Stenseth a jeho kolegovia dospeli k záveru, že „čierna smrť" v Európe súvisela s počasím v Ázii. Zistili, že epidémie moru v Európe prichádzali potom, čo v strednej Ázii zažívali vlhkú jar a teplé leto. To sú ideálne podmienky pre rozmnožovanie pieskomilov a s nimi sa šíril aj mor.

Blchy nakazených zvierat potom preskočili na domáce zvieratá, alebo na ľudí a nákaza sa pravdepodobne po hodvábnej ceste  dostala do Európy, kde za obeť morovým epidémiám padlo od polovice 14. storočia až do 18. storočia 100 miliónov ľudí.

Táto teória podľa portálu amerického denníka The Washington Post vysvetľuje, prečo ochorenie nezužovalo kontinent nepretržite, ale objavovalo sa vo vlnách, aj keď potkany nezmizli.

Stensethov tím teraz plánuje skúmať DNA baktérií odobraných z kostrových pozostatkov z dôb, kedy sa mor v Európe vyskytoval. Pokiaľ budú mať vzorky veľa genetických variácii, môže to naznačovať, že jednotlivé epidémie spôsobovali rôzne vlny nákazy, a že nešlo o ochorenie, ktoré sa na ľudí prenášalo od populácie európskych potkanov.

BBC pripomína, že aj v súčasnosti sa mor v rôznych častiach sveta vyskytuje. V roku 2013 Svetová zdravotnícka organizácia WHO zaznamenala skoro 800 prípadov nákazy, z toho 126 smrteľných.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia