Na Slovensku vzniklo špičkové vedecké centrum molekulárnej genetiky

— Zuzana Vitková

Predispozície na rôzne rakovinové ochorenia, príčiny dedičných ochorení či spoľahlivé určenie otcovstva. To všetko sa dá vyčítať z ľudskej DNA pomocou molekulárnej genetiky. Na efektívny výskum génov je však okrem špičkových vedcov potrebné aj špičkové laboratórium. Práve také bolo slávnostne otvorené 19. apríla 2013 na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Na Slovensku vzniklo špičkové vedecké centrum molekulárnej genetiky

Výskumné centrum molekulárnej genetiky umožní vedcom komplexnejší pohľad na DNA, keďže budú pri génovej analýze môcť využívať metódu založenú na tzv. sekvenovaní novej generácie (Next Generation Sequencing – NGS). Tá je oproti starším metódam oveľa rýchlejšia a menej náročná. Čítať ľudský genóm, alebo jeho veľké časti je tak už aj na Slovensku možné za podstatne kratší čas.


Výskumné centrum molekulárnej genetiky bolo vybudované v rámci projektu REVOGENE podporeným zo štrukturálnych fondov Európskej únie v rámci operačného programu Výskum a vývoj. Sily pri jeho riešení spojili Prírodovedecká fakulta UK a súkromná firma GENETON zameraná analýzy DNA.


Pri príležitosti otvorenia centra sme sa o génovom výskume, ktorý je na Slovensku aj vďaka novým prístrojom na európskej úrovni, rozprávali s molekulárnym biológom a členom vedeckého tímu Genetonu Petrom Celecom a docentom Ľudevítom Kádašim z Katedry molekulárnej biológie Prírodovedeckej fakulty UK. Rozhovory si môžete prečítať v súvisiacich článkoch.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia