Alkochémia II: Na nevoľnosť po debužírovaní pomáha aj hruška

— Lenka Uherová

V prvej časti sme písali o tom, čo obsahujú jednotlivé druhy alkoholu a ako vznikajú. V pokračovaní sa pozrieme na to, aký vplyv má konzumácia alkoholu na ľudské telo a ako sa môžeme vyhnúť jeho negatívnym účinkom.

Alkochémia II: Na nevoľnosť po debužírovaní pomáha aj hruška

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/ jarmoluk

PETER SZOLCSÁNYI je chemik a vedec, ktorý pôsobí na Oddelení organickej chémie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. O alkohole prednášal vrámci podujatia CHEMICKÝ JARMOK – CHEMSHOW 2016, ktorý organizuje Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU

To, či je niečo liekom, alebo jedom je podľa chemika Petra Szolcsányiho z FCHPT STU výlučne záležitosťou dávky, nie štruktúry molekuly. To platí aj pri alkohole. V určitom množstve je neškodný, ale ak to preženieme, následky môžu byť fatálne. Aké je ale „primerané“ množstvo?

Mimoriadne mocná molekula

„Do nejakých 0,3 promile nejaké veľké efekty nie je vidieť,“ hovorí Peter Szolcsányi. Do jedného promile podľa neho väčšina ľudí začína byť veselšia, mierne stráca zábrany, či koordináciu a problémy ako keby nás opúšťali. Ak človek v tejto hladine zotrvá a neprekročí ju, nie je to podľa Szolcsányiho problém ani zo zdravotného hľadiska a má to aktivačné a euforizujúce účinky.

Promile je pritom počet mililitrov etanolu na liter krvi. Ak si porovnáme mililiter a liter, je to obrovský rozdiel, čiže môžeme ľahko vidieť, aké malé množstvo alkoholu spôsobí, že je človek opitý. Už pri štyroch promile môže nastať komatózny stav a päť promile je dávka, kedy polovica testovaných subjektov umiera.

Ženský a mužský organizmus alkohol spracováva rozdielne. Samozrejme, existujú aj výnimky, ale zo štatistického hľadiska je podľa Petra Szolcsányiho  priemerne vážiaca žena už po jednom pive vypitom na jeden dúšok za hranicou triezveho stavu. Muž by bol zhruba na hranici.

Kým hladina alkoholu dokáže veľmi rýchlo narastať, s jeho odbúravaním je to presne naopak. V priemere nám jeho hladina v krvi klesá o 0,1 promile za hodinu.

Alkoholom proti artritíde

Alkohol ale nemusí mať nevyhnutne iba negatívne účinky. Koľko je ale zdravé ho vypiť? „Malé dávky, čo je jedno pivo, alebo pohár vína denne, najlepšie s jedlom. Samozrejme nie nevyhnutne každý deň,“ hovorí Peter Szolcsányi.

Zároveň dodáva, že existujú štatistiky, podľa ktorých sú na tom abstinenti horšie ako umiernení konzumenti alkoholu. Nízke hladiny alkoholu podľa neho často pomáhajú diabetikom, pretože sa zlepšuje ich inzulínová rezistencia. Keď teda pijú malé dávky alkoholu, lepšie znášajú vyššie hladiny cukru.

Alkohol vraj pomáha aj reumatikom, keďže vo všeobecnosti povzbudzuje telo, vďaka čomu je človek aktívnejší. Ženám, ktoré napríklad trpia osteoporózou, zas alkohol zvyšuje hustotu kostí. Kľúčovým slovným spojením je ale vo všetkých týchto prípadoch malé množstvo.

Cestuje mozgom

Čo sa ale s nami pri pití alkoholu deje a prečo je nám z neho aj zle? Napriek tomu, že sa o alkohole toho vie už pomerne dosť, stále nie sú presne známe všetky biochemické pochody, ktoré s ním súvisia. Dobre zmapované sú ale štádia, ktorými náš mozog prechádza pri určitej hladine etanolu.

Pri prvom, alebo druhom pive začína molekula etanolu ovplyvňovať prefrontálnu kôru, ktorá sa nachádza za čelom. Tam narúša centrá, ktoré sa starajú o naše uvažovanie, či orientáciu. Ak človek pije ďalej, alkohol zasahuje do stredného mozgu, kde máme hypofýzu a hypotalamus, čo sú emočné centrá mozgu. Preto sa u nás v podguráženom stave môžu silnejšie prejavovať emócie.

„Problém je, keď sa to preklopí a etanol prechádza až do zadného mozgu,“ hovorí Szolcsányi. Zadný mozog, alebo mozgový kmeň, je evolučne najstaršia časť mozgu a nachádzajú sa tam centrá, ktoré nie sú ovládané vôľou, ale majú kľúčovú funkciu pre prežitie. Ovládajú totiž aj dýchanie, či činnosť srdca. Preto pri otrave alkoholom dochádza k zástave dýchania.

Keď nám je nevoľno z debužírovania

Občas sa stáva, že sa nám podarí prekročiť povestnú hranicu a na druhý deň neraz prichádzajú dôsledky predošlého večera. Na „opičné“ stavy dokonca existuje diagnóza s názvom kveisalgia, pričom kveis pochádza z nórskeho slova a doslovne znamená nevoľnosť po hodovaní a algia pochádza z gréckeho slova bolesť.

Medzi najčastejšie príznaky nadmerného požitia alkoholu patrí dehydratácia, keďže telo vylučuje viac tekutín, ako prijíma. Treba preto piť veľa vody. Druhým príznakom je, že sme hypoglykemickí, na čo zas potrebujeme doplniť cukor. Zaujímavé pritom je, že na opicu nám pomáhajú dve zložky, ktoré tvoria základ alkoholu – voda a cukor.

Ďalším príznakom je acidóza, i keď nie sme prekyslení, iba sa tak, ako pri svalovici, začína v tele kumulovať kyselina mliečna. To, že nás bolí hlava je zas zapríčinené tým, že etanol rozširuje cievy, spomaľuje prietok krvi a keďže sú cievy mierne rozšírené, tlačia v mozgu na nervové zakončenia.

Okrem týchto nepríjemných stavov so sebou neprimeraná konzumácia alkoholu prináša aj ekonomický problém. Szolcsányi uvádza, že iba v Spojených štátoch  je ročná ekonomická strata spôsobená tým, že ľudia po pití alkoholu na druhý deň neprídu do práce, približne 160 miliárd dolárov.

„Opica“ má radšej hrušku ako banán

Ako si ale pomôcť, ak to už s alkohol predsa len preženieme? Austrálski vedci minulé leto publikovali výsledky výskumu, ktoré v tomto smere preukázali pozitívne účinky hrušky Nashi. Ukázalo sa, že vypitie šťavy z japonského ovocia, ktoré dostať aj u nás, pred konzumáciou alkoholu výrazne znížilo závažnosť symptómov po nadmernom pití.

Ak už ale človek "„prevenciu“ zanedbá, čo s tým? Medzi vedecky overené plodiny patrí podľa Szolcsányiho ázijský hrozienkový strom, ktorý sa dá pestovať aj u nás. Z neho sa ztískavajú zlúčeniny, ktoré sú podobné tým v zelenom čaji. Ten je na podobné stavy tiež mimoriadne prospešný.

Samozrejme, existujú aj syntetické preparáty. V tomto prípade je najjednoduchším riešením infúzia. V americkom Las Vegas dokonca existuje špeciálny autobus s názvom Hangover Heaven, čiže „Raj po opici.“ „Vypotácate sa z hotela po prehýrenej noci, zavoláte si autobus a oni vám dajú infúziu, ktorá obsahuje glukózu, chlorid sodný a ďalšie minerály. Možno aj nejaké analgetikum, aby vás nebolela hlava,“ približuje túto bizarnú službu Peter Szolcsányi.

Zároveň dodáva, že je pred pitím dobré mať prísun vitamínu B, ktorý sa nachádza v kvasniciach. Tým sa uzatvára kruh, ktorý vzniká medzi vodou, glukózou a kvasinkami, ktoré sú nielenže nevyhnutné pre vznik akéhokoľvek alkoholu, ale zároveň nás ochraňujú aj pred jeho negatívnymi účinkami.

Zdroj: Youtube

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia