Liečba cukrovky by sa mohla čoskoro zlepšiť

Prácu slovenských vedcov z Ústavu polymérov SAV si všimol prestížny vedecký časopis Nature Medicine. Výskumníci sa snažia vyvinúť nový spôsob transplantácie enkapsulovaných pankreatických ostrovčekov. Ostrovčeky, ktoré produkujú inzulín, môžu byť kľúčom pre liečbu diabetes typu 1 a pacientom s týmto ochorením môžu výrazne uľahčiť život.

Liečba cukrovky by sa mohla čoskoro zlepšiť

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, monty689

Transplantácia pankreatických ostrovčekov je klinicky otestovaná a už niekoľko rokov sa využíva ako liečba cukrovky. Tieto transplantované pankreatické ostrovčeky dokážu kontrolovať hladinu cukru v krvi, čo je v skutočnosti funkcia vlastných pankreatických ostrovčekov, ktoré však u cukrovkárov nefungujú.

Nevýhodou takejto liečby je nutnosť podávať lieky, ktoré potlačia imunitný systém. V opačnom prípade by imunitný systém cudzie telesá zneškodnil a liečba by bola neúčinná. Oslabený imunitný systém však spôsobuje ďalšie zdravotné problémy.

V súčasnosti sa preto stala trendom transplantácia enkapsulovaných pankreatických ostrovčekov. Ide o to, že vedci sa snažia nájsť spôsob, ako tieto ostrovčeky obaliť do miniatúrnych kapslí a transplantovať do ľudského tela. Ešte predtým však musia vytvoriť vhodný biokompatibilný materiál. Tento materiál má ochrániť bunky pred imunitným systémom.

Ak by sa to podarilo, pacienti s diabetes typu 1 by si už nemuseli pichať inzulín a užívať lieky. Liečba je však zatiaľ len v štádiu experimentov.

Nový polymér

Na takomto výskume participuje aj tím doktora Igora Lacíka z Ústavu polymérov Slovenskej akadémie vied, ktorý je súčasťou väčšieho medzinárodného projektu s názvom Chicago Diabetes Project.

Prácu slovenských vedcov si naposledy všimol aj článok v časopise Nature Medicine, ktorý zmapoval aktuálne trendy v liečbe cukrovky.

Jedným z trendov je liečba enkapsulovanými ostrovčekmi v tzv. mikrokapsulách, čomu sa venujú aj vedci zo SAV. Podstatou je niekoľko ostrovčekov, obalených v polymérnej membráne vo forme guličky o veľkosti cca pol milimetra. Niekoľko 100-tisíc takýchto guličiek sa potom transplantuje prevažne do brušnej dutiny.

Druhým trendom sú makrokapsule - niekoľko 100-tisíc ostrovčekov je obalených v polymérnom puzdre, ktoré sa transplantuje podkožne. Zásadným predpokladom úspechu oboch postupov je biokompatibilita materiálu.

Lacíkov tím vsadil na polymér PMCG. Kapsuly fungovali na malých zvieratách aj primátoch a vedci boli pripravení na klinické testy. Testy na biokompatibilitu v krvi človeka však nedopadli dobre.

Kapsulu v polyméri preto vylepšili a teraz opäť testujú na primátoch. V experimentoch sa overuje ich schopnosť ochrániť transplantované opičie ostrovčeky(alotransplantát) minimálne po dobu dvoch mesiacov a možnosť dlhodobo kontrolovať hladiny cukru v krvi u diabetických opíc.

V prípade pozitívnych výsledkov sú vedci pripravení na predklinickú validáciu a klinické testy.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia