Severská chôdza pomáha srdcu

Nordic walking, prechádzku s dvoma palicami podobných tým, ktoré sa používajú na lyžiach, odporúčajú lekári k rehabilitácii osôb so srdečnými chorobami, s kardiostimulátorom, ale aj pri liečbe obezity. Tento šport posilňuje okrem nôh aj hornú časť tela. Pozitívne účinky potvrdzujú podľa talianskeho denníka Corriere della Sera vedecké štúdie.

Severská chôdza pomáha srdcu

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Giorgio Minguzzi

Prvá z nich, ktorú zostavila Európska spoločnosť pre kardiológiu a bola zverejnená v European journal of preventive cardiology, zdôrazňuje prínos severskej chôdze pre osoby so srdečnými ochoreniami a s kardiostimulátorom. Vedci sledovali 111 pacientov, ktorí sa nordic walkingu venovali päťkrát týždenne po dobu dvoch mesiacov. Výsledky potvrdili, že táto dynamická aktivita má oveľa väčšie rehabilitačné účinky ako obyčajná chôdza.

Druhá štúdia bola zverejnená v Journal of human kinetics a ukazuje, že nordic walking pomáha zmenšiť objem pásu, zlepšuje metabolizmus a posilňuje svaly. Výskumu sa zúčastnilo 46 žien trpiacich obezitou alebo v období menopauzy, ktoré sa počas desiatich týždňov 40 minút denne venovali severskej chôdzi. Nordic walking navyše, na rozdiel od behu či cyklistiky, posilňuje aj hornú časť tela.

Na svete je najmenej desať miliónov vyznávačov nordic walkingu. Severská chôdza sa zrodila v 60. rokoch minulého storočia vo Fínsku a dnes sa praktikuje v štyridsiatich krajinách, uvádza Medzinárodná federácia nordic walkingu. Je to v podstate cvičenie pre lyžiarov.

V Taliansku má severská chôdza tiež stále viac priaznivcov, ktorých je možné stretnúť v mestských parkoch a záhradách. „Spaľuje sa pri nej viac kalórií ako pri behu," tvrdí švédska atlétka Malin Svenssonová, guru severskej chôdze v Európe i Spojených štátoch a autorka knihy Nordic walking, ktorú jej vyznávači považujú za akúsi bibliu. „Chce to odvahu chodiť na verejnosti s palicami, keď nie je žiaden sneh: ľudia si myslia, že ste tak trochu blázni," hovorí.

Už v roku 2012 ukázala štúdia vo vojenskej nemocnici v poľskej Vratislavi, o ktorej sa hovorilo na kongrese Európskej kardiologickej spoločnosti, že severská chôdza je veľmi užitočná pre ľudí trpiacich srdečnými ochoreniami, pretože zlepšuje kardiorespiračnú zdatnosť a kvalitu života. Vykonávanie  tohto športu nie je pre srdce nebezpečné.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia