Ľudstvo zrejme dospelo k hranici dĺžky života – 115, súdia odborníci

Ľudstvo zrejme dosiahlo hranicu dĺžky života, ktorú už nemožno prekročiť. Podľa francúzskych výskumníkov to dokazuje ustálená úmrtnosť medzi najzdatnejšími jedincami z radov športovcov a osôb, ktoré v zdraví prekročili stodesiate narodeniny.

Ľudstvo zrejme dospelo k hranici dĺžky života – 115, súdia odborníci

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, hapal

Zatiaľ čo sledovaní športovci umierajú v priemere vo veku 80 až 85 rokov, takzvaní superstoroční spravidla neprekonajú vek 115 rokov, informovala agentúra AFP.

V štúdii zverejnenej v americkom časopise Journal of gerontology sa vedci z francúzskeho ústavu pre biomedicínu a epidemiológiu v športe IRMES domnievajú, že tento poznatok posilňuje argumenty, že život súčasného človeka má svoje hranice.

Veci skúmali všetkých 1205 „superstoročných“ (125 mužov a 1080 žien), ktorých dátum narodenia bol úradne potvrdený, a ktorí zomreli v rokoch 1899 až 2013. Pozorovali tiež 19.012 športovcov, ktorí sa zúčastnili olympijských hier od roku 1896 a zomreli pred koncom minulého roka. Títo športovci žili spravidla dlhšie než ich príbuzní.

Podľa vedúcej výskumu Juliany Anterovej-Jacqueminovej elitný športovec navzdory zdravému životnému štýlu dodnes neprekročil 110. rok života – ten najstarší zomrel vo veku 105 rokov. A u „superstoročných“ dosiaľ nikto nebol schopný poraziť rekord dlhovekosti Francúzsky Jeanne Calmentovej. Zvyšok zomrel nanajvýš v 115-ich či 116-ich rokoch.

Podľa Anterovej-Jacqueminovej tak ľudstvo zrejme dospelo k fyziologickému vekovému „stropu“, ktorý je daný genetickým vybavením a je tiež ovplyvňovaný klesajúcou kvalitou životného prostredia.

Vedci pripúšťajú, že počet monitorovaných ľudí je „relatívne nízky“ a že ich zistenia môžu byť v budúcnosti prekonané vplyvom zatiaľ neznámych faktorov. Pozitívom pre ľudí lipnúcich na živote je neustále sa predlžujúca priemerná dĺžka života, predovšetkým v rozvinutých krajinách, ktorá dáva stále viac ľuďom šancu dosiahnuť maximálnu dĺžku života.

V posledných rokoch prudko vzrástol počet ľudí dožívajúcich sa 100 až 110 rokov. V Japonsku vlani v septembri žilo už skoro 55.000 osôb starších ako 100 rokov, vo Francúzsku ich bolo v minulom roku 16.200.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia