Americkí vedci dosiahli míľnik na ceste k jadrovej fúzii

Americkí výskumníci dosiahli historický míľnik na ceste k sebestačnej jadrovej fúzii. Podarilo sa im získať z jadrovej fúzie viac energie, než spotrebovali. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC.

Americkí vedci dosiahli míľnik na ceste k jadrovej fúzii

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, PD Self

Jadrová fúzia alebo jadrová syntéza je zlúčenie atómových jadier s nižšou atómovou hmotnosťou do jadra s vyššou atómovou hmotnosťou.

Principiálne je možné spájať ľubovoľné jadrá. Na získavanie energie z jadrovej fúzie však možno použiť iba jadrá medzi vodíkom a železom. Podobný proces prebieha v slnku.

Pre nás znamená takáto energia teoreticky neobmedzený a lacný zdroj energie. Aby však boli naozaj raz fúziové elektrárne zrealizovateľné, musia produkovať viac energie, než koľko spotrebujú. A to sa v minulosti ukázalo ako veľmi náročné.

Teraz sa však vedcom v špecializovanom zariadení National Ignition Facility (NIF) Lawrencoveho livermorského štátneho laboratória v Kalifornii, údajne podaril prielom. Svitá tak pre nás nádej na pokrok v získavaní energie jadrovou fúziou.

NIF využíva 192 lúčov najvýkonnejšieho laseru na svete k rozožaniu a kompresii malých kapsúl vodíkového paliva do stavu, kedy nastáva fúzia.

Podľa BBC prekročilo počas experimentu množstvo energie, vydanej pri fúziovej reakcii, množstvo spotrebovanej energie. Bolo to vôbec po prvýkrát, čo sa to niektorému z podobných zariadení na svete podarilo.

Experiment s fúziovou energiou sa uskutočnil koncom septembra.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia