rozhovor Grafén - superman medzi novými materiálmi

— Zuzana Vitková

Grafén, označovaný aj za materiál budúcnosti, má počas nasledujúcich desiatich rokov opustiť laboratóriá a spôsobiť revolúciu v priemysle. Jari Kinaret, vedec z Chalmers University of Technology vo Švédsku, je riaditeľom projektu Graphene, na ktorý Európska komisia v rámci programu FET Flagship vyčlenila približne 1 miliardu eur. Rozprávali sme sa ním o tom, ako takýto projekt vyzerá a čo vlastne robí grafén výnimočným.

Grafén - superman medzi novými materiálmi

Jari Kinaret na Informačnom dni k FET Flagship projektom

Ako by ste opísali grafén niekomu, kto o ňom počuje prvýkrát?
Je to jednovrstvový materiál  grafitovej štruktúry (jedna vrstva má hrúbku jedného atómu pozn.red.). Keď si ho predstavíte,  ide o  šesťuholníkový vzor, ktorý sa v angličtine zvykne nazývať chicken wire (plotové pletivo na kurníky pozn. red.). Samozrejme, je oveľa, oveľa menší. No ukázalo sa, že tento materiál je naozaj zaujímavý, pretože je veľmi silný. Je to tiež najlepší  vodič tepla, aký poznáme, veľmi dobrý vodič elektriny, a tak vďaka jeho mimoriadnym vlastnostiam môže byť  použitý na množstvo rozličných aplikácií. 

Ktoré aplikácie sú pre výskum kľúčové?
Spočiatku sa zameriavame hlavne na informačné a komunikačné technológie, pretože to bol prvotný zámer „flagshipov“. Neskôr sme zistili, že nanokompozitné a energetické aplikácie ako pokročilé batérie alebo elektrické autá, či prenosné elektronické vybavenie, sú pravdepodobne bližšie k trhu. Pokiaľ ide o elektroniku, tam prídu pravdepodobne na rad ako prvé flexibilná elektronika, flexibilné komunikačné prístroje či elektronický papier.


Aká je najväčšia výhoda tohto nového materiálu?
Veľa neprekonateľných vlastností, ktorých kombináciou môžete dosiahnuť  veci inými technológiami jednoducho nedosiahnuteľné. Napríklad vo vašom smartfóne musí mať dnes obrazovka optické funkcie, musí to byť obrazovka, ktorá reaguje na dotyk prsta, takže musí mať elektródové funkcie. Existuje veľmi málo materiálov, ktoré majú tieto vlastnosti.  Ďalšou pridanou hodnotou grafénu je jeho robustnosť a flexibilita. Môžete opakovať experiment s padaním telefónu na zem a byť si istá, že sa mu nič nestane. V budúcnosti si ho tiež možno budete môcť obtočiť okolo zápästia.   


Ako je projekt prepojený s priemyslom?
Máme veľmi silnú účasť veľkých aj malých priemyselných spoločností. Z tých väčších môžem spomenúť  Airbus, Nokiu či Philips. Potom máme niekoľko malých firiem, o ktorých ste pravdepodobne nepočuli, pretože ide o malé spin-off spoločnosti napríklad zo Španielska či Veľkej Británie. Očakávame, že s vývinom technológie výrazne porastie aj priemyselná účasť.


Ako bude vyzerať vašich nasledujúcich desať rokov spojených s projektom?
Pre mňa osobne to znamená menej času na vlastný výskum. Skôr pôjde o také udalosti ako napríklad dnes (Informačný deň FET Flagship pozn. red.). Bude to viac administratívnej práce, čo je pre mňa kariérna výzva. Čo sa týka projektu, začíname s konzorciom, ktoré je väčšinou akademické, veľa univerzít, výskumných centier a určitý počet firiem. Ale očakávame, že v budúcnosti sa tento pomer zmení a bude prichádzať viac spoločností. Bude to taká evolúcia.   


Môžu sa k tomuto projektu pridať  ďalší vedci?
V rámci projektu bude veľa stupňov rozširovania.  Prvým  rozšírením bude otvorená výzva, ktorá by mala byť vyhlásená 27. novembra a umožní novým skupinám pridať sa k projektu. Máme na to rezervovaných asi 9 miliónov eur. Ďalšie rozširovanie bude pri multinárodnej výzve, ktorú spoločne vyhlásia členské štáty EÚ. A napokon, obrovské rozšíreniesa uskutoční, keď sa presunieme do programu Horizont 2020, čo bude v roku 2016.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia