Čínska firma vyrobila jedálenské paličky schopné rozpoznať pančovaný olej

Od recyklovaného oleja na varenie, cez líščie mäso až po zdraviu škodlivé chemikálie – zoznam potravinových škandálov, z ktorých sa čínskym zákazníkom zdvíha žalúdok, sa zdá byť nekonečný. Vďaka novému vynálezu spoločnosti Baidu, ktorá je predovšetkým známa ako čínsky internetový vyhľadávač však môžu mať stravníci zbraň vo vlastných rukách, napísala agentúra AFP.

Čínska firma vyrobila jedálenské paličky schopné rozpoznať pančovaný olej

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, TheBusyBrian

Touto zbraňou sú veľmi „inteligentné paličky“, ktoré podľa Baidu vedia rozpoznať, či je olej v jedle pred nimi nezávadný. Toto zariadenie bolo pritom pôvodne len aprílovým žartom a v tej dobe nemala spoločnosť vážne úmysly v nápade pokračovať. Ale ohlas v Číne aj v zahraničí bol taký, že inteligentné paličky predsa len zočili svetlo sveta.

Tento týždeň Baidu zverejnila doterajšie výsledky. Paličky sú elektronické, a keď ich užívateľ priblíži k oleju, senzory skontrolujú teplotu oleja a jeho spôsobilosť ku konzumácii. Výsledky sa objavia na displeji inteligentného telefónu. Na samotných paličkách sa potom rozbliká červená kontrolka, pokiaľ je použitý olej akýkoľvek, len nie čerstvý. 

Zdravotná nezávadnosť potravín predstavuje v Číne veľký problém. K jednému z najhorších škandálov došlo v roku 2008, kedy kvôli dojčenskému mlieku s priemyselnou chemikáliou melamin zomrelo šesť detí a ďalších 300.000 ochorelo.

Ďalším zdrojom značného znepokojenia je „recyklovaný“ olej na varenie získavaný z odpadov či zbytkov z reštaurácií, ktorý sa po prečistení tvári ako nový. Len v minulom roku bolo za výrobu a používanie tohto oleja zadržaných viac ako 100 ľudí a 20 z nich skončilo vo väzení; dvaja dostali doživotie.

Nie je však jasné, či sa inteligentné paličky dočkajú priemyselnej výroby. Firma zatiaľ vyrobila len obmedzenú sériu prototypov. Užívatelia čínskych sociálnych sietí nový výrobok chvália, ale zároveň sú otrávení zo skutočnosti, že je niečo také vôbec potrebné.

„Môžeme si ešte vôbec užívať jedlo?“ napísal jeden užívateľ. „Keby som tieto paličky nosil všade so sebou, tak by som asi umrel od hladu,“ dodal druhý.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia