Veda na webe: Milá robotická kengura aj desivý android

— Frédérique Hazéová, Zuzana Vitková

V rámci uvoľnenej piatkovej atmosféry predstavujeme novú rubriku science.sk „Veda na webe“. Každý týždeň v nej nájdete náš výber zaujímavých internetových príspevkov na rôzne vedecké témy. Dnes sú to videá zamerané na oblasti, ktoré spolu nepochybne súvisia a v poslednej dobe vo svete výrazne rezonujú. Bionika a robotika.

Veda na webe: Milá robotická kengura aj desivý android

Bionické a robotické vynálezy už dávno nie sú len súčasťou sci-fi filmov. Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, JD Hancock

Robotický Skippy
Bionika je veda, ktorá hľadá inšpiráciu v prírode a snaží sa ju v technike „napodobniť“. Na tohtoročnom festivale vedy Noc výskumníkov ste mali možnosť vidieť bionické roboty, ktoré vizážou a pohybom pripomínali medúzu, vážku či čajku. Nemecká spoločnosť Festo, ktorá je ich autorom, sa však inšpirovala aj jedným vačkovcom. Kengurou.

Bionický klokan poskakuje takmer ako jeho živá predloha, i keď jeho pohyb môže miestami pôsobiť jemne komicky. Jeho vytvorenie bolo dôležité pre pochopenie mechaniky skoku, ako aj z dôvodu, že klokaní pohyb je veľmi energeticky efektívny. Dokáže dokonca zvýšiť svoju rýchlosť bez toho, aby míňal viac energie. Veď sa pozrite sami.

Robocopova protéza
Vedci a výskumníci sa pri svojich bionických vynálezoch môžu inšpirovať nielen zo zvieracej či rastlinnej ríše, ale aj človekom samotným. A práve takéto vynálezy môžu mať často výrazný vplyv na zvyšovanie kvality ľudského života. Vďaka bionike totiž už môžeme v niektorých prípadoch čiastočne naprávať to, čo príroda sama nezvládne.

V tomto prípade ide o prinavrátenie určitej mobility ľuďom, ktorý prišli o ruku. Pokroková bionická ruka by totiž mala byť schopná kvalitnejšieho pohybu než jej predchodcovia. Ďalším dôležitým prvkom, ktorý súvisí s imitovaním prírodných predlôh, je aj vonkajší výzor ruky. V nasledujúcom videu sa o tomto nepochybne prospešnom vynáleze môžete dozvedieť viac.

Človek, alebo robot?
Roboty boli vždy predmetom rôznych polemík. Už v Čapkovom R.U.R. bola problematika robotov podaná s určitým skepticizmom a najmä vystríhaním k opatrnosti. No dnes je už robotika v plnom prúde, prináša nám mnohé neoceniteľné vylepšenia a možnosti a hranice sa stále posúvajú. V určitých prípadoch sa však dostávame do situácie, kedy sa pýtame samých seba, kam sme až schopní zájsť. Čo je nám príjemné a čo už nie?

Humanoidy sú bytosti, ktoré sa podobajú človeku. V tomto prípade vám predstavíme roboty, ktoré výrazne pripomínajú ľudí. Niekomu sa zdajú zaujímavé a úžasné, iného zas priam odpudzujú. Tento jav sa nazýva „Uncanny valley“. Ide o negatívne reakcie na robotov v istom momente, kedy sa ich výzor už približuje ľudskému, ale ešte nie je úplne identický. Takéto roboty, ktoré vyzerajú takmer ako ľudia, pôsobia na jedincov v mnohých prípadoch čudne, ba až odpudivo.

uncanny valley zdroj Wpdms fh uncanny valley 3 commons wikimedia org

"Wpdms fh uncanny valley 3". Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons - commons.wikimedia.org.

V nasledujúcom videu môžete vidieť humanoidných robotov z Japonska, ktorí sú až neuveriteľné podobní svojim predlohám. Sympatické a pokrokové alebo čudné?

Technika verzus príroda
Na záver pripájame krásnu animáciu o strete techniky a prírody. Práve aj naša dnešná téma, bionika, je dôkazom, že tieto dve strany sa nemusia vylučovať a môžu sa navzájom múdro prepájať. Takéto symbiotické riešenia sú často omnoho efektívnejšie a prínosnejšie, než keby boli vyvinuté v absolútnej izolácii. Napriek neustálemu pokroku nás má príroda totiž ešte stále čo naučiť. Bez nej by bol tento svet smutný a bezfarebný.


Directed/Animated by Robert Showalter, Original Score by Cody Cook, Audiot Recording by Sean Daniel.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia