V Japonskej banke sa bude hovoriť s robotom

Japonská finančná skupina Mitsubishi UFJ bude od apríla v jednej zo svojich bankových pobočiek využívať pri styku so zákazníkmi robota. Nao meria 58 centimetrov a hovorí 19-imi jazykmi. Je produktom francúzskej firmy Aldebaran Robotics, ktorá je dcérskou spoločnosťou japonského telekomunikačného koncernu a internetovej firmy Soft Bank.

V Japonskej banke sa bude hovoriť s robotom

robot Nao, zdroj: flickr.com/Horia Pernea

Humanoid váži 5,4 kilogramov, na čele má umiestnenú kameru a pri jeho prezentácii v Tokiu sa tento týždeň hovorilo, že sa „narodil v roku 2006 v Paríži". Nao sa bez problémov a veľmi úspešne predstavil pri obsluhe anglicky hovoriaceho zákazníka. „Dobrý deň, vitajte. Dokážem s vami hovoriť o zámene peňazí, použití bankomatu, otvorení bankového účtu, alebo o prevode peňazí do cudziny. O čo z toho máte záujem?" oslovil dotyčného.

Postupne by mohol byť robot schopný riešiť aj zložitejšie problémy. „Nao dokáže zaistiť služby, ktoré nemôžeme poskytnúť prostredníctvom ľudí - komunikovať v mnohých jazykoch 24 hodín denne. Nao je milý a priateľský, verím, že si ho naši zákazníci obľúbia," povedal pri prezentácii Takuma Nomoto z Mitsubishi UFJ.

Britské noviny The Guardian napísali, že Mitsubishi UFJ patrí k tým japonským firmám, ktoré investujú do robotiky. Vypočuli tak výzvu premiéra Šinzóa Abeho vstúpiť do „robotickej revolúcie" a podporiť ekonomický rast.

Riadi sa tým aj japonská pobočka firmy Nestlé, ktorá pri predaji kávovarov využíva robota Peppera. Iný, stodvadsaťcentimetrový android, už pracuje ako obchodný asistent v tokijskej predajni mobilných telefónov firmy SoftBank.

V januári ohlásil operátor tematického parku v Nagasaki, že miestny  dvojposchodový hotel, ktorý zaháji prevádzku v lete, budú obsluhovať skoro výhradne roboti. Majú zastať prácu vrátnika, upratovačiek aj recepčných. Zákazníci si budú môcť vybrať, či pri otváraní izby využijú klasický kľúč, alebo technológiu, ktorá hostí rozpozná podľa tváre.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia