Hra so slovami môže schizofrenikom uľahčiť život

Frédérique Hazéová

Život so schizofréniou nie je vôbec jednoduchý. Halucinácie, bludy či neustály strach. Hlasy, ktoré urážajú, ponižujú a vyhrážajú sa. Aj s tým sa musia pacienti vyrovnávať. Vďaka novej hre by však ich boj mohol byť o niečo ľahší. Skupina psychoterapeutov z holandského zdravotníckeho zariadenia Parnassia Groep a tím dizajnérov z Reframing Studio vytvorili aplikáciu, ktorá môže znížiť počet hlasov v mysliach schizofrenikov.

Hra so slovami môže schizofrenikom uľahčiť život

Hra môže schizofrenikom pomôcť blokovať nepríjemné hlasy v ich vedomí. Zdroj: reframingstudio.com

Schizofrénia je ochorenie spôsobené poruchou činnosti mozgu, ktoré ohrozuje najmä mladých ľudí. Choroba najčastejšie prepukne v období dospievania alebo ranej dospelosti. Niekedy sa však vyskytne aj u ľudí, ktorí už dosiahli vek 40 rokov. Na Slovensku týmto ochorením trpí asi 50.000 pacientov.

Vedci zatiaľ s istotou nevedia, čo schizofréniu spôsobuje. Svoju úlohu môžu zohrávať genetické faktory, poškodenie mozgu pri narodení, či užívanie drog. Jednoznačné príčiny vzniku ale dodnes nie sú známe.

Nepriateľský svet

Napriek tomu, že si mnohí myslia, že schizofrenici trpia rozdvojením osobnosti, nie je to pravda. Príznaky sa u každého chorého líšia, spoločným znakom však je, že väčšina pacientov vníma svet ináč ako ostatní. Vo svetle choroby sa často stane hrozivým a nepriateľským miestom, z ktorého majú strach.

Odborníci príznaky schizofrénie vo všeobecnosti delia na pozitívne a negatívne. Pozitívne zahŕňajú tie symptómy, ktoré sú v porovnaní s normálnym duševným stavom akoby navyše. Sem patria poruchy vnímania, myslenia a správania, ako napríklad chaotické myslenie, nepokoj, či rôzne druhy halucinácií, vrátane takzvaných akustických halucinácií (hlasy v hlave).

Pozitívne príznaky sa najsilnejšie prejavujú v období relapsu, zatiaľ čo v období remisie ustupujú. Práve relaps, čiže návrat ochorenia, je u schizofrénie značne rizikový.

V druhej skupine symptómov sa nachádzajú navonok menej nápadné znaky, ktoré sa prejavujú úbytkom psychických funkcií. Pacienti môžu trpieť nedostatkom elánu a záujmu, či jednoducho chuti do života, ako aj depresiami, utiahnutosťou, apatiou a ochudobneným citovým prežívaním.

Práve zmeny v nálade, nepokoj, úzkosť či nervozita sú náznakmi, ktorí môžu okoliu prezradiť začínajúce štádium schizofrénie.

Slovami k zlepšeniu

Schizofrénia nie je vyliečiteľná, jej priebeh však možno udržiavať pod kontrolou. Možností na liečbu je tu viacero. Od liekov, psychoterapie a socioterapie, cez komplexnú liečbu, ktorá je ich kombináciou, až po hospitalizáciu v prípade akútnych prejavov.

temstem hry
Aplikácia ponúka dva druhy hier, v ktorých si užívatelia stále zlepšujú skóre. Zdroj: reframingstudio.com

S rozvíjajúcou sa technológiou a stále hlbším výskumom sa však vynárajú nové možnosti na liečbu alebo aspoň uľahčovanie života s touto chorobou. Jednou z nich je aj Temstem, herná aplikácia založená na práci so slovami, ktorá pomáha zredukovať počet a častosť hlasov, ktoré schizofrenici počujú.

Celý princíp je pomerne jednoduchý. Keď pacienti počujú v mysli hlasy, zaktivizujú sa oblasti mozgu, ktoré sú zodpovedné za reč a používanie jazyka. Tie isté oblasti sa zaktivizujú počas hrania Temstemu, vďaka čomu je táto oblasť zaneprázdnená a nemôže byť natoľko využitá na produkciu hlasov. Hra zároveň odvádza pozornosť užívateľa, ktorý sa tým pádom učí hlasy ignorovať.

„To je to, čo nám ľudia hovoria – že im to umožňuje zostať napríklad na party, odkiaľ by za normálnych okolností museli odísť domov. A nikto si nemyslí, že je to čudné, pretože dnes je každý zaneprázdnený svojím mobilom,“ hovorí člen výskumného tímu David van den Berg z Parnassia Groep.

Ďalšie dva princípy, na ktorých je Temstem založený sú práca s krátkodobou pamäťou a posilňovanie sebavedomia. Zamestnávanie krátkodobej pamäte hraním Temstemu bráni spomínaniu si na hlasy neustálemu premýšľaniu nad nimi. Spomienky na ne tak časom vyblednú a nemôžu už užívateľa natoľko vystresovať.

Posledný princíp, posilnenie sebavedomia užívateľa, sa začne prejavovať až keď v hre dosiahne tretí level. Prostredníctvom rôznych otázok systém zisťuje, čo presne chorému schizofrénia spôsobuje a ako ovplyvňuje jeho život. Na základe toho dokáže následne vytvoriť špeciálne osobné odmeny, ktoré vytvárajú opačné, pozitívne pocity.

Ak má napríklad používateľ strach zo svojho okolia, cíti sa byť prenasledovaný alebo v nebezpečí, vďaka hre sa môže naučiť svojmu strachu čeliť, aby v sebe dokázal zaktivizovať pravý opak – pocit bezpečia.

Aplikácia bola pôvodne dostupná len pre iPhone, dnes už však existuje aj verzia pre Android. Dúfame len, že čoskoro bude vytvorená aj inojazyčná verzia, keďže zatiaľ ju môžu využívať len tí, čo vedia po holandsky.


Reframing Studio en Parnassia Groep - Temstem from Het Nieuwe Instituut on Vimeo.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia