V Trnave slávnostne otvorili univerzitný komplex Cambo

— Frédérique Hazéová

V priebehu pár rokov vyrástol na trnavskom sídlisku Prednádražie komplex, ktorý sa výrazne približuje univerzitným kampusom v zahraničí. Nové budovy zaplnili špičkové technológie, ktoré budú napomáhať štúdiu a výskumu vo viacerých oblastiach.

V Trnave slávnostne otvorili univerzitný komplex Cambo

Novopostavené Pracovisko materiálového výskumu s laboratóriami MTF STU v Trnave. Zdroj: STU

Prostredníctvom realizácie dvadsiatich šiestich projektov v uplynulom programovom období čerpania štrukturálnych fondov vznikol v areáli trnavskej Materiálovotechnologickej fakulty Univerzitný vedecký park, ako aj viaceré Centrá excelentnosti. Okrem toho boli zrekonštruované aj pôvodné budovy, ktoré boli zároveň prispôsobené imobilným študentom.

Realizácia projektov v rámci komplexu Cambo (zo slov campus a Bottova ulica, kde sa nachádza) stála viac ako 70 miliónov eur.

Trnavský urýchľovač

Nové materiály, ktoré dokážu odolať extrémnym podmienkam sú dnes nevyhnutné pre viaceré oblasti, od automobilového priemyslu, cez elektroniku až po vesmírny výskum.

Príkladom je využitie progresívnych materiálov pri výstavbe urýchľovačov v CERNe, či fúzneho jadrového reaktora, ktorý jadrá atómov neštiepi, ale spája. Nájdeme ich tiež v bežných súčastiach nášho života ako sú solárne panely, teflónové panvice, či nerozbitné dotykové displeje.

Práve nové materiály a ich výnimočné vlastnosti sú hlavnou postavou výskumu na Materiálovotechnolgickej fakulte STU. V rámci komplexu boli aj preto postavené dva nové pavilóny s laboratóriami – Slovenské ionové centrum SlovakION a Výskumné pracovisko automatizácie a informatizácie výrobných procesov.

mtf strihanie
Slávnostné prestrihnutie pásky. Zdroj: STU

V novom Vedeckom pracovisku materiálového výskumu sa v izolovanom laboratóriu pod zemou skrýva aj urýchľovač, i keď nie taký ako v CERN-e. V SlovakION-e sa totiž nachádzajú iónové a plazmové technológie, ktoré vedcom umožňujú upravovať materiály pomocou toku iónov, a to pod urýchleným napätím, ktoré dosahuje až 6 miliónov voltov.

Je pritom jedno, či ide o kovy, sklo, plasty, keramiku, alebo nanomateriály. „Novým materiálom patrí budúcnosť. Vedecký svet hľadá materiály, ktoré sú lepšie, pevnejšie, odolnejšie a majú výnimočné vlastnosti. Na Slovensku teraz máme pracovisko, ktoré nám umožní zapojiť sa do svetového materiálového výskumu,“ povedal Oliver Moravčík, prorektor STU a vedúci projektu Univerzitného vedeckého centra Cambo.

Slovenské ionové centrum získalo začiatkom tohto roka podporu v projekte Teaming for Excellence. Európska komisia ho hodnotila ako ôsmy najlepší, pričom mu konkurovalo 162 ďalších projektov z pätnástich krajín Európskej únie.

Základom sú ľudia

Okrem uvedených pavilónov boli dnes na MTF STU predstavené tiež Centrum excelentnosti 5-osového obrábania, Centrum progresívnych diagnostických metód kovových a nekovových materiálov, ako aj ďalšie centrá a laboratóriá.

V Centre excelentnosti 5-osového obrábania môžete napríklad nájsť röntgen pre súčiastky, prístroj na elektrónové zváranie vo vákuu, či technológiu na zváranie laserovým lúčom. Vedci v Centre súčiastky a nástroje nielen skúmajú, kontrolujú a dokončujú, no vedia si mnohé z nich aj sami vyrobiť, ako napríklad vrtáky na rôzne typy materiálov či frézy.

Výstavba nových laboratórií a najmä nákup technológii boli možné vďaka príspevkom z eurofondov. „Sme vďační Európskej únii za možnosť obnoviť laboratóriá a budovať výskumnú infraštruktúru na Slovenskej technickej univerzite. Kvalitná veda niečo stojí a spoločnosti sa násobne vráti,“ uviedol rektor STU Robert Redhammer.

Inovácie však nespočívajú iba v technológiách. „Ak chcete byť úspešní, potrebujete ľudí. Fakulta investovala nemalé prostriedky aj na vyškolenie ľudí, ktorí dokážu nové technológie obsluhovať,“ povedal počas otvorenia Jozef Peterka, dekan MTF STU.

V priebehu ďalších rokov by v univerzitnom parku MTF STU mali pribudnúť ďalšie vedecké pracoviská, ako aj rekreačné priestory pre študentov.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia