rozhovor Startupisti si požičali know-how od netopierov

— Lenka Uherová

Vedci sa pri vývoji nových technológií často inšpirujú prírodou. Výnimkou nie je víťaz Startupawards v kategórii Society, ktorý umožňuje nevidiacim orientovať sa za pomoci ultrazvuku, podobne ako to robia netopiere. Nie len o spoločenskom prínose tohto vynálezu sme sa porozprávali so spoluzakladateľom startupu Batsuite, Michalom Maxiánom.

Startupisti si požičali know-how od netopierov

Náramok, ktorý pomáha nevidiacim orientovať sa v priestore, Foto: Archív Batsuite

Súťaž StartupAwards.SK každoročne oceňuje najlepšie slovenské startupy a predstavuje verejnosti začínajúce firmy v oblasti moderných technológií. Startupy sa môžu uchádzať o ocenenie v štyroch kategóriách: Digital, Science, Art&Design a Society. Víťazom kategórie Society sa tento rok stal Batsuite.

Čím sa vo výskume zaoberáte?
Keďže nevidiaci nevidia a teda nevedia vnímať doteraz používané grafické rozhrania, vytvorili sme pre nich lepšie použiteľné pocitové rozhranie, čiže tzv. Feeling User Interface, cez ktoré človek dokáže cítiť informáciu priamo na koži.

Ako tento senzor funguje?
Sonarový senzor funguje na princípe ultrazvuku, a následne je informácia o vzdialenosti preložená do vibrácie podľa určitého vzorca.

Ako ho testujete?
V tíme máme nevidiacu kolegyňu Luciu, ktorá s nami každú novinku testuje. Tiež spolupracujeme s úniou nevidiacich a slabovidiacich na Slovensku a v Českej republike. Tento týždeň sme dokonca začali testovanie s paraolympijským tímom, ktorý si naše zariadenie zobral na sústredenie do Álp.

Viete o podobných projektoch?
Podobné projekty existujú a zariadenia na podobnom princípe fungujú. My sme vynašli lepšie čitateľnú reč a urobili sme pre nevidiaceho zaujímavé uchytenie na ruku, takže sme mu ju uvoľnili.

Čím sa líšite od konkurencie?
My sme k BatSuite Sonaru pridali aplikáciu na mobil Remote Assistant, kde sa kamera na nevidiaceho telefóne prenesie cez videohovor spoločne s lokalizáciou.

Následne vie kamarát, alebo rodinný príslušník nevidiaceho odnavigovať, keďže vidí na mape kde sa nachádza a obraz pred jeho kamerou. Vytvorili sme pre nevidiacich službu vzdialeného asistenta, kde nevidiacemu pomôže človek z video-asistenčného centra. Zaujímavé je, že v centre máme ľudí s iným hendikepom, ktorí pomáhajú nevidiacim.

Batsuite vitazi startupawards

Užitočná pomôcka priniesla víťazstvo na Startup awards tomuto tímu, Foto: Archív Batsuite

Čím musí byť vybavené mesto, ktoré chce tento systém využívať?
BatSuite Sonar je možné použiť bez akejkoľvek prípravy a bez úpravy okolia. Proste si ho nevidiaci dá na ruku a po troške zaučenia vie sonar používať.

Náš druhý produkt video-asistenčné centrum Remote Assistant sme začali prevádzkovať v Prahe a aktuálne jednáme s partnermi o spustení na Slovensku. Služba bude dostupná budúci rok na jar (odhadujeme spustenie v marci 2016) všade na Slovensku, kde je dostupný 3G internet. Našťastie na Slovensku máme výborné pokrytie mobilným internetom.

Je to uskutočniteľné vo veľkých mestách, či krajinách ako napríklad India?
Našim cieľom je aj ázijský trh a v blízkej dobe ideme práve do Indie, kde chceme náš produkt rozšíriť.

Aký je váš najbližší cieľ?
Aktuálne sa bavíme s investormi, s ktorými riešime dofinancovanie vývoja, následne rozšírenie služieb videoasistenčného centra Remote Assistant a spustenie výroby BatSuite Sonaru.

Keďže sa váš projekt vola batsuite, inšpirovali ste sa pri vývoji netopiermi?
Netopiere majú slabší zrak a pohybujú sa na základe ultrazvuku rovnako ako náš BatSuite Sonar. Začali sme analyzovať aj využitie zmyslov aké majú napríklad žralok alebo ryby. Dôležité je, uvedomiť si, že okolo nás sú tvory, ktoré cítia oveľa viac ako my.

My vieme vytvoriť senzory a rozhranie medzi naším okolím a zmyslami tak, aby sme dostali „šiesty zmysel“, podobný tomu aký majú niektoré živočíchy.

Čo očakávate od výhry v StartupAwards2015?
Už sme začali rozhovory s investormi a vyzerá to tak, že sme na správnej ceste k investícii. Dostali sme peknú publicitu, ale náš tím sa najviac teší na výlet. Kolegovia mi pravidelne posielajú návrhy, kam by chceli ísť.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia