Nová slovenská aplikácia ochráni vaše oči pred vyschnutím

Frédérique Hazéová

Stáva sa vám, že sa tak začítate do textu na obrazovke, že aj zabudnete žmurkať? Neustála a najmä nesprávna práca s počítačom môže mať pre váš zrak nepríjemné následky, medzi ktoré patrí napríklad aj syndróm suchého oka. Práve ten inšpiroval Andreja Fogeltona z Fakulty informatiky a informačných technológií STU k vytvoreniu aplikácie Eyeblink.

Nová slovenská aplikácia ochráni vaše oči pred vyschnutím

Naše oko za normálnych okolností chráni takzvaný slzný film. Zdroj obrázka: blinkingmatter.som

Podľa oftamologických výskumov žmurká zdravý človek v priemere 10 až 15 krát za minútu. Každé jedno žmurknutie pritom obnovuje slzný film na povrchu oka, ktorý chráni a zvlhčuje naše oči. Ak však na túto na poohľad prirodzenú činnosť zabúdame, môže to viesť k syndrómu suchého oka. Z toho sa môžu neskôr vyvinúť závažnejšie ochorenia, ako sú zápaly rohovky, či spojiviek.

Tri sú málo

Pokiaľ každý deň pracujete s počítačom, možno sa vám stáva, že vás večer bolia oči, alebo sa vám zdá, že sú veľmi vysušené. Podľa tvorcu aplikácie Eyeblink Andreja Fogeltona k tomu môže dochádzať preto, že pri práci s počítačom menej žmurkáme. Vplývať na to môže silné svetlo, ktoré obrazovka vyžaruje, ale aj miera nášho sústredenia.

To, koľko pri práci s počítačom žmurkáme, teda môže závisieť aj od činnosti, ktorú práve vykonávame. „Keď si ráno čítam dennú tlač, moje žmurkania sú veľmi nízke, okolo troch až štyroch za minútu. Inak sa mi aj vďaka Eyeblink-u darí mať priemer okolo ôsmich, čo je však stále málo,“ popisuje Andrej Fogelton.

Na vysúšanie očí môžu samozrejme vplývať aj iné okolnosti, ako prašné, suché, či zafajčené prostredie, alebo pobyt v klimatizovaných priestoroch. Ťažkosti, ktoré však pochádzajú práve z nedostatočného žmurkania, sa vďaka novej aplikácii môžu pomerne ľahko zredukovať.

Stačia kamera a Windows

Fogeltonova aplikácia Eyeblink funguje na pomerne jednoduchom princípe. Stačí, aby ste mali počítač a funkčnú kameru, ktorá vás bude „sledovať“ pri práci. Pokiaľ zabudnete miestami klipnúť očami, malý obrázok žmurkajúceho oka vás v pravom hornom rohu obrazovky upozorní, aby ste tak urobili. V momente, keď tak urobíte, obrázok zmizne.

eyeblink
Po celodennej práci s počítačom náš večer môžu trápiť suché, či dokonca začervenané oči. Zdroj obrázka: blinkingmatters.com

„Často používané umelé slzy riešia problém, ale nie príčinu problémov s očami. Eyeblink používa najmodernejšie algoritmy na detekciu tváre, očí a žmurkania, pričom meria jeho frekvenciu a informuje používateľa o zdravotnom stave jeho očí,“ vysvetľuje Andrej Fogelton. Používateľ si pritom dokáže sám nastaviť intenzitu upozornení.

K vývoju aplikácie sa Fogelton dostal kvôli vlastným problémom so syndrómom suchého oka. „Skúšal som si na monitor nalepiť papierik s pripomienkou, ale nepomohlo to. Ľahko som zabudol a bol som lenivý, a tak prišiel nápad pre aplikáciu,“ uvádza Fogelton.

Aplikácia k svojmu fungovaniu veľa nepotrebuje. Stačí ak má váš počítač operačný systém Windows a nie príliš zastaranú kameru. „Staršie kamery v notebookoch môžu mať problém najmä pri horšom svetle, kedy kamera automaticky zvyšuje expozíciu, čo znižuje rýchlosť kamery, vysvetľuje Fogelton.

Žmurknutie je ale veľmi rýchly pohyb a Eyeblink potrebuje, aby kamera „zvládala“ aspoň 20 obrázkov za sekundu. Ak si chcete Eyeblink vyskúšať, na jej oficiálnej stránke nájdete štrnásťdennú skúšobnú verziu.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia