Výskumníci sa snažia využiť mobily v boji proti kriminalite

— Frédérique Hazéová

Mobilné technológie neustále napredujú a ich výsledky by sa dali využiť aj na zvýšenie bezpečnosti. Európsky výskumný projekt City.Risks chce na boj proti kriminalite využiť Bluetooth a rozšírenú realitu.

Výskumníci sa snažia využiť mobily v boji proti kriminalite

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/GLady

Rozšírená realita je pojem, ktorý zjednodušene povedané označuje obohatenie reálneho prostredia o digitálne informácie. Zatiaľ čo virtuálna realita môže byť absolútne fiktívna, v tej rozšírenej sa pracuje so skutočnými základmi.

Na takomto princípe už boli vytvorené viaceré mobilné aplikácie, či hry. Jednou z prvých bola napríklad aplikácia Google Goggles od rovnomennej spoločnosti. Jej účel je jednoduchý. Kamerou vo svojom telefóne naskenujete akýkoľvek objekt – od monumentov, cez umelecké diela až po spotrebný tovar a QR kódy – a Google vyhľadávač sa pokúsi daný predmet identifikovať.

Na úplne inú úroveň však medzičasom rozšírenú realitu vyzdvihli hry. Známa je napríklad hra Ingress, ktorá premieňa rôzne objekty v meste na portály, ktoré musíte zničiť alebo ochrániť, v závislosti od toho, za akú stranu hráte. Fontána uprostred námestia tak pomocou tejto aplikácie získa úplne nový, digitálny rozmer.

Rozšírená realita však môže mať aj každodenný úžitok. Príkladom sú aplikácie, ktoré vám po zameraní istej časti oblohy ukážu, na ktoré súhvezdie sa práve pozeráte. Alebo programy, ktoré vám na mieste, kde sa práve nachádzate, zobrazia okolité reštaurácie aj s hodnoteniami od zákazníkov.

Sieť proti zločinu

Jednou z oblastí, ktorá sa však v posledných rokoch začala výraznejšie rozvíjať a pre ktorú môže byť rozšírená realita veľmi užitočná, je bezpečnosť. To pochopili aj odborníci, ktorí sa spojili v projekte financovanom z Európskej únie s názvom City.Risks. Začali totiž pracovať na aplikácii, ktorá by prepojila všetky „inteligetné“ mobily v meste.

„Ak nahlásite krádež bicykla, operačné centrum zhruba vie, kde sa nachádzate,“ vysvetlil pre magazín Horizontu 2020 koordinátor projektu Socrates Costicoglou. Ten je zároveň výskumným riaditeľom gréckej technologickej spoločnosti Space Hellas, ktorá vyvíja zariadenie, vďaka ktorému môžete po krádeži cez Bluetooth vystopovať predmet, na ktorom ste ho mali upevnený.

Zariadenie totiž vyšle signál vybranému množstvu mobilov, ktoré majú nainštalovanú aplikáciu City.Risks. Tie následne začnú ukradnutú vec vyhľadávať.

Aplikácia prijíma dáta o kriminálnej činnosti, ktoré si spája s konkrétnymi oblasťami. Ak ste teda na návšteve neznámeho mesta, aplikácia vás môže varovať ak vstúpite do oblasti, kde vám môže hroziť nebezpečenstvo.

„Stačí nasmerovať kameru mobilu na rôzne časti horizontu a aplikácia zobrazí informácie spojené s kriminálnou činnosťou v danej oblasti,“ vysvetlil pre Horizon Magazine Costicoglou. Aplikácia vás tiež upozorní, ak sa vo vašom okolí zrazu udeje niečo nelegálne, alebo ak prijme varovanie od autorít.

Musíme začať v malom

V súčasnosti vedci vyvíjajú prototypy senzorov aj aplikácie. Dúfajú pritom, že po skončení projektu v roku 2018 začnú niektorí z ich partnerov vyvíjať komerčné verzie dostupné širokej verejnosti. V súčasnosti je partnerom projektu mesto Rím. V najbližšom polroku chcú výskumníci svoj vynález otestovať nielen v Ríme, ale aj v Londýne a Sofii.

Nápady podobné tomuto sa rodia v mestách po celej Európe, problémom je však nízke množstvo zdieľania vedomostí. Podľa vedeckého koordinátora európskeho projektu BESECURE Martijna Neefa potom dochádza k zbytočnému opakovaniu tých istých vynálezov na rôznych miestach, namiesto spoločného prehlbovania vedomostí.

Dôvodom v oblasti boja proti kriminalite môžu byť napríklad rozdielne druhy nelegálnych aktivít, ktoré v rôznych európskych mestách prevládajú. Podľa Neefa je preto potrebné začať so spoluprácou v oblastiach, ktoré majú problémy s podobným druhom kriminality. „Musíme začať v malom,“ dodal pre magazín Horizontu 2020 Martijn Neef.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia