Elektrotechnickú súťaž stredoškolákov vyhralo autonómne auto

Frédérique Hazéová

Slovenskí stredoškoláci včera organizátorov elektrotechnickej olympiády prekvapili svojimi vynálezmi. V žilinskom finále sa okrem iného objavili aj autonómne vozidlo, či simulácia výroby a odberu elektrickej energie v rodinnom dome. Súťaž sa konala pod záštitou prezidenta SR.

Elektrotechnickú súťaž stredoškolákov vyhralo autonómne auto

Jeden z projektov finalistov elektrotechnickej súťaže stredoškolákov.

Hlavným cieľom organizátorov, Zväzu elektrotechnického priemyslu SR a Elektrotechnickej fakulty Žilinskej univerzity, je propagácia elektrotechniky a priemyslu informačných a komunikačných technológií. Prostredníctvom súťaže chcú tiež prilákať mladých ľudí, aby tieto oblasti študovali.

Pokročilé projekty

Do súťaže sa zapojilo 221 súťažných tímov z celého Slovenska, no do finále ich postúpilo iba desať. Podľa organizátorov boli všetky finálne práce kvalitné a dôkladne prepracované. Študenti pritom museli porote predviesť nielen technické parametre a vlastnosti svojich výtvorov, ale aj možnosti ich praktického využitia.

Víťazom celoslovenského finále sa stal Matúš Fedorčák, ktorý je študentom prvého ročníka Strednej odbornej školy technickej v Humennom. Jeho práca však prvácka nebola. Fedorčák súťaž vyhral so svojím projektom autonómneho vozidla, ktoré by mohlo nájsť uplatnenie nielen na cestách, ale aj pri výučbe, či v priemysle.

„Mojim projektom som sa snažil spestriť a zjednodušiť prácu vo väčšine oblastí ľudského života. Pri práci na prototype autonómneho vozidla som si overil svoje vedomosti z oblasti robotiky, automatizácie a elektroniky,“ vysvetlil v tlačovej správe Matúš Fedorčák.

uniza sutaz vitaz
Zľava: dekan Elektrotechnickej fakulty UNIZA prof. Ing. Milan Dado, PhD., víťaz elektrotechnickej súťaže stredoškolákov Matúš Fedorčák so svojim učiteľom, prezident ZEP SR Vladimír Ondrovič.

Na druhej priečke sa umiestnil tím zo Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Žiline. Michal Trnka, Viliam Pavela a Matej Sedláčko sa zaoberali projektom malej veternej elektrárne. Tretie miesto získal Michal Bender so svojím airsoftovým chronometrom.

Mladé talenty v priemysle

Súťaž má podporovať skryté aj viditeľnejšie talenty, ale tiež motivovať mladých k štúdiu elektrotechniky. „Ak takáto motivácia vychádza zo strany ich budúcich zamestnávateľov, môže to výrazne ovplyvniť aj ich profesijné smerovanie. Z tohto hľadiska je elektrotechnická olympiáda pre žiakov stredných škôl veľkým počinom a veľmi si vážim, že sme sa na jej príprave podieľali“, uviedol v tlačovej správe dekan Elektrotechnickej fakulty Žilinskej univerzity prof. Ing. Milan Dado, PhD.

Ocenení účastníci súťaže si prevzali nielen diplomy a vecné, či finančné ceny, ale aj dekrét, vďaka ktorému môžu byť na Elektrotechnickú fakultu Žilinskej univerzity prijatí bez toho, aby sa zúčastnili výberového konania. Do súťaže sa zapojili aj viaceré elektrotechnické spoločnosti, ktoré mladým súťažiacim umožnia absolvovať stáž.

„Radi by sme zvýšili kvantitu i kvalitu študentov elektrotechniky a pomohli tak riešiť dlhodobý problém s nedostatkom odborných pracovníkov v slovenských podnikoch,“ dodal v tlačovej správe generálny sekretár Zväzu elektrotechnického priemyslu SR Andrej Lasz.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia