Zoznámte sa s Watlym, čističkou a generátorom v jednom

— Lenka Uherová

Watly je stroj, ktorý by mal v budúcnosti pomáhať v odľahlých a chudobných častiach sveta. Ľuďom v núdzi by mal poskytovať čistú vodu, elektrinu, či internet, a stačiť by mu na to mala iba energia zo Slnka.

Zoznámte sa s Watlym, čističkou a generátorom v jednom

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/

Námetom na pomenovanie generátora a čističky v jednom sa stal animovaný robot WALL-E, ktorý sa v rovnomennom filme tiež musel vysporiadať s mimoriadne zložitou úlohou. WALL-E sa snažil vyčistiť Zem a Watly sa pokúsi zásobiť ľudí vodou, energiou a internetom.

Watly dokáže vyčistiť 5000 litrov špinavej vody denne, generovať elektrinu pre rôzne zariadenia, či poskytnúť pripojenie k Wi-Fi v dosahu niekoľkých stoviek metrov. Jeden Walty by pritom mal vystačiť komunite s 3000 obyvateľmi.

Prístup k vode a k elektrine stále nie je bežný

Dostupnosť čistej vody nie je vo všetkých kútoch sveta samozrejmosťou. Viac ako miliarda ľudí totiž žije v oblastiach, kde či už vplyvom podnebia, alebo sociálnoekonomických problémov nemajú prístup k základnej tekutine.  

Zmeny klímy navyše naznačujú, že sa situácia môže v nasledujúcich rokoch ešte zhoršiť. Kvôli tomu by podľa vedeckých odhadov mohla najmä v Ázii stratiť prístup k vode ďalšia miliarda ľudí.

Znečistená voda navyše podporuje výskyt rôznych zdravotných problémov, ako sú napríklad hnačkové ochorenia. Kontaminovaná voda zapríčiňuje až 88 percent úmrtí vyvolaných hnačkovými ochoreniami. Pri deťoch mladších ako päť rokov je to každoročne viac ako 800 000 detí na celom svete.

Ani s dostupnosťou elektriny to nie je optimálne. Na našej planéte k nej nemá prístup 1,2 miliardy ľudí, z čoho viac ako 600 miliónov pochádza zo subsaharskej Afriky. „Nesúhlasím s tým, že ľudia môžu byť bez čistej vody, alebo prístupu k elektrine," uviedol Marco Attisani, výkonný riaditeľ start-upu Watly pre magazín Horizon 2020.

Nie vždy platí, že je soľ nad zlato

Súčasný prototyp stroja meria 40 metrov a váži 15 ton, čo zodpovedá hmotnosti ôsmich až  deviatich áut. Vyzerá ako veľký čierny stan v tvare písmena H, vďaka čomu má prístup k Slnku po celý deň.

Začiatok Watlyho pracovného procesu spočíva v ohriatí špinavej vody na 50 stupňov Celzia. Tá je následne ošetrená grafénom, ktorý pôsobí ako špongia a nasáva všetky mydlá, či mastné uhľovodíky. Voda sa následne varí pod tlakom a destiluje pomocou solárneho tepla.

Aby chutila sladko a mala aj vhodné pH, prechádza voda minerálnymi kryštálmi. Tie zabezpečia, že nebude alkalická. Vtedy by jej chuť pripomínala piliny.

Marco Attisani uvádza, že do stroja je možné pridávať vodu akéhokoľvek typu. Vyčistiť dokáže morskú vodu, ktorú odsolí, znečistenú vodu z riek, či dokonca splašky.

Práve schopnosť odsoľovať však robí zariadenie jedinečným. Časť afrických krajín, vrátane Kene, Somálska, južnej Etiópie a Ugandy je čoraz intenzívnejšie vystavená suchu a slanosť vody sa v nich zvyšuje. Stroj by tento problém riešil a bol by obrovským prínosom pre miestnych obyvateľov.

Slanosť vody je pritom významným problémom nielen v Afrike, ale aj v niektorých častiach Bangladéša, Mjanmarska, Indie, Kambodže a Vietnamu.

Zariadenie je dokonca možné upraviť podľa oblasti, v ktorej ho chceme využívať. Dajú sa doň pridávať webkamery, dotykové obrazovky, digitálne a tvárové rozpoznávacie systémy, pohybové čidlá, či dokonca 3D tlačiarne.

Hľadajú investorov

Rozhodujúcim faktorom úspechu reálneho WALL-Eho bude samozrejme aj cena, ktorá je momentálne stanovená na 400 000 eur. Podľa konštruktérov by však tieto peniaze mali vlády považovať za investíciu. Dôležitá podľa nich bude aj výkonnosť výrobného modelu, ktorá sa musí osvedčiť v náročných testoch.

Po úspešnom otestovaní prototypu v Ghane získala firma v roku 2015 financie v hodnote 2 000 000 eur, pričom 1 500 000 eur pochádzalo zo zdrojov programu Horizont 2020. Spoločnosť v súčasnosti hľadá ďalších 75 000 dolárov.

O Watlyho prejavili záujem nielen rozvojové krajiny, ale napríklad aj americký Texas, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, či Austrália, ktoré tiež sužuje sucho. Investovať by údajne chceli aj niektoré veľké telekomunikačné spoločnosti.

Vývoj Watlyho sa začal ešte v roku 2013, kedy vývojári dokázali vytvoriť prvú verziu už v priebehu troch mesiacov. Prvý pracovný prototyp pritom odhalili v lete tohto roku, a ďalší by sa mal objaviť ešte do konca roka. Spoločnosť dúfa, že v priebehu budúceho desaťročia sa jej v Afrike podarí nainštalovať tisíce „Watlyov“.

Zdroj: Youtube.com

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia