Vedci vytvorili hologramy inšpirované Hviezdnymi vojnami

— Frédérique Hazéová

Fanúšikovia Hviezdnych vojen si pri spomínaní na herečku Carrie Fischer v pamäti vybavia aj srdcervúcu holografickú správu, ktorú princezná Leia v poslednej chvíli zverila vernému robotovi R2D2. Pre vedcov z austrálskej univerzity však majú hologramy z Hviezdnych vojen viac než len nostalgickú hodnotu.

Vedci vytvorili hologramy inšpirované Hviezdnymi vojnami

Nový materiál, s pomocou ktorého vedci vytvorili 3D hologramy, sa skladá z miliónov nanopilierov. Fotografia: Youtube.com/ANU TV

Trojrozmerné holografické obrazy sú súčasťou sci-fi už celé roky. Nejedno dieťa (a možno aj dospelý) pri sledovaní bledomodrých zmenšenín ľudí v Hviezdnych vojnách snívalo o hologramoch v reálnom živote. Sergey Kruk, doktorand pôsobiaci na Austrálskej národnej univerzite (ANU), bol na tom podobne a o holografickom zobrazovaní sa tiež dozvedel práve z tejto legendárnej série.

Tím vedcov teraz na univerzite pod jeho vedením pracuje na tom, aby sa holografické zobrazovanie stalo bežnou súčasťou našich životov.

Hologramy nám odovzdávajú informácie zo svetla

Výskumníci z ANU skonštruovali miniatúrne zariadenie z nového materiálu obsahujúce milióny drobných silikónových nanopilierov, ktoré sú 500 krát tenšie ako ľudský vlas. S jeho pomocou sa im podarilo vytvoriť doteraz najkvalitnejšie trojrozmerné holografické obrazy.

leia
                Zdroj: autostraddle.com

Hologramy sú výsledkom náročnej a komplexnej manipulácie svetla, pričom umožňujú uskladnenie a trojrozmernú reprodukciu celej informácie, ktorú v sebe svetlo nesie. Podobný princíp je podstatou fotografií a počítačových monitorov, ktoré nám však odovzdávajú informácie len čiastočne – dvojrozmerne.

Materiál z dielne austrálskej univerzity je priesvitný. Vďaka tomu stráca len minimum svetelnej energie. Okrem toho dokáže so svetlom, ktoré naň svieti, vykonávať komplexné operácie – vrátane tvorby hologramov.

Od mobilov po satelity

„V podstate pracujeme na rovnakých fyzikálnych princípoch, aké kedysi inšpirovali autorov science-fiction,“ vysvetľuje Sergey Kruk vo videu ANU. Úspech vedcov je však dôležitý nielen kvôli hologramom ako takým, ale tiež kvôli postupnému zmenšovaniu zariadení a nákladov na ich výrobu.

Materiál z miliónov nanopilierov by mohol prispieť k miniaturizácii šošoviek fotoaparátov v smartfónoch, ale tiež k zmenšeniu veľkosti a hmotnosti komplexných optických systémov v satelitoch. „S naším novým materiálom môžeme vytvoriť komponenty s rovnakou funkcionalitou, ktoré by však boli v podstate ploché a veľmi ľahké,“ vysvetľuje Sergey Kruk.

Tvorba hologramov je pre vedcov, ktorí na zariadení pracovali, len dôkazom veľkého potenciálu novej technológie. „Naša schopnosť štruktúrovať materiály v nanomierke umožňuje zariadeniu získať nové optické vlastnosti, ktoré presahujú vlastnosti prírodných materiálov,“ vysvetlil v tlačovej správe ANU vedúci výskumu.

Využitie holografického princípu však môže byť podľa jeho kolegu Lei Wanga riešením pre mnohé problémy fotoniky, ktorá dnes zohráva podobne významnú úlohu ako elektronika v 20. storočí. „Jeho aplikácia je pritom obmedzená len našou predstavivosťou,“ dodal Lei Wang.


Zdroj: youtube.com/ANU TV

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia