K veľkému tresku došlo pred 13,81 miliardami rokov

Planckov kozmický ďalekohľad potvrdil teórie o vzniku vesmíru, ale zároveň odhalil nevysvetliteľné anomálie. Zistil tiež, že k veľkému tresku došlo o 80 až 100 mil. rokov skôr ako sa predpokladalo.

K veľkému tresku došlo pred 13,81 miliardami rokov

Ilustračná fotografia, zdroj: nasa.gov

Európska výskumná agentúra (ESA) zverejnila najdetailnejšiu mapu rannej fázy vývoja vesmíru, konkrétne 380 000 rokov po veľkom tresku.

Mapa tiež potvrdila doteraz známe teórie o vzniku vesmíru a záhadnej tmavej energie, ktorá rozpína vesmír a o trochu menej záhadnej tmavej hmote, ktorá drží pohromade galaxie.  

Zároveň však nová mapa odhalila nové anomálie, ktoré si astronómovia zatiaľ nevedia vysvetliť.  Ide o teplotné asymetrie vo vesmíre. Mapa odhalila veľké chladné či horúce body, ktoré sa častejšie objavujú na oblohe zo severnej hemisféry než z južnej. Štandardný model pritom hovorí, že vesmír by mal byť v akokoľvek smere podobný.  

O takýchto bodoch sa už vedelo aj predtým, ale predpokladalo sa, že vznikli chybou meraní. Dnes sa z nich už stala vážna vedecká téma.

Mapa je výsledkom činnosti Planckovho kozmického ďalekohľadu, ktorý ESA vyslala do vesmíru v roku 2009 spolu s družicou Herschel. O oboch zariadeniach, ktoré stáli 1,8 mld. eur, vtedy tvrdila, že sú najsofistikovanejšie, aké boli kedy postavené.

Planck, ktorého misia sa pripravovala dve desaťročia, zameriava svoju pozornosť predovšetkým na reliktné žiarenie, ktoré je svedectvom rannej fázy vývoja vesmíru. Fungovať by mal do konca tohto roka.

Starší než sme mysleli

Zaujímavé je aj ďalšie zistenie a to že vesmír je v skutočnosti o 80 až 100 miliónov rokov starší, než sa pôvodne predpokladalo. K veľkému tresku došlo podľa ESA pred 13,81 mld. rokov. Doteraz sa uvádzalo číslo 13,7 mld. rokov.  

Výskum Planckovej sondy odhalil aj to, že vesmír sa rozpína o niečo pomalšie a má menej energie ako si doteraz vedci mysleli. Zároveň sa však potvrdili základné predpoklady o vzniku vesmíru.

Podľa nich bola na počiatku vesmíru častica menšia ako atóm. V priebehu zlomku sekundy explodovala, ochladila sa a expandovala rýchlejšie ako je rýchlosť svetla. Vznik vesmíru sa označuje ako veľký tresk.

„Odhalili sme základnú pravdu vesmíru. Teraz je o trochu menej toho, čomu nerozumieme,“ komentoval nové poznatky George Esfthathiou z Univerzity v Cambridge.

Science/ČTK

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia