V parku tmavej oblohy budú pozorovať hviezdy novým ďalekohľadom

Na Kolonickom sedle v Parku tmavej oblohy Poloniny, zmodernizovali observatórium, ktoré tak umožní kvalitnejší výskum v oblasti premenných hviezd a extrasolárnych planét.

V parku tmavej oblohy budú pozorovať hviezdy novým ďalekohľadom

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, thepatrick

Astronomické observatórium Kolonica uviedlo v decembri do prevádzky úplne nový ďalekohľad. O jeho chod sa budú starať najmä vedci z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ).

Observatórium Kolonica vzniklo v uplynulých rokoch vďaka eurofondom v rámci rozsiahleho projektu Centrum kozmických výskumov: vplyvy kozmického počasia. Ide o niekoľkofázový projekt, ktorého súčasťou je aj modernizácia ďalších observatórií - na Lomnickom štíte, na Skalnatom plese, alebo v starej Lesnej.

Ďalšími partnermi tohto projektu sú okrem UPJŠ aj Astronomický ústav SAV a Ústav experimentálnej fyziky SAV.

Kolonica je súčasťou priestorov Observatória Kolonické Sedlo, ktoré patrí Vihorlatskej hvezdárni v Humennom. Pre vedcov z Katedry teoretickej fyziky a astrofyziky Prírodovedeckej fakulty UPJŠ znamená nové observatórium aj nové možnosti pre zlepšenie kvality výučby študentov a vďaka novej technike aj realizáciu špičkového výskumu.

„Vybavené je novým ďalekohľadom, CCD kamerami a spektroskopom v hodnote 95-tisíc eur,“  tvrdí docent Štefan Parimucha.

Parimucha naznačil aj niektoré nové možnosti v oblasti výskumu. „Napríklad pozorovanie zmien jasnosti rôznych typov premenných hviezd, ako sú novy, supernovy, symbiotické hviezdy a zákrytové dvojhviezdy, či meranie radiálnych rýchlostí jasných dvojhviezd s dlhými obežnými periódami.“

„Nové prístroje taktiež výrazne zlepšia možnosti vedeckého výskumu v oblasti premenných hviezd a extrasolárnych planét a vytvoria predpoklady na lepšie zapojenie sa do medzinárodnej spolupráce,“ dodáva.

Výskumu v oblasti premenných hviezd a extrasolárnych planét sa venujú na univerzite už 15 rokov, od kedy sa tu začal vyučovať predmet Astronómia a astrofyzika.

Park tmavej oblohy

Na Kolonickom sedle sa astronomické observatórium nenachádza náhodne. Ide o územie tmavej oblohy v blízkosti mesta Snina v Národnom parku Poloniny s mimoriadne dobrými podmienkami na astronomické pozorovanie.

Tie podmienky sú spôsobené výnimočne malou hustotou osídlenia. Zároveň ide o najmenej navštevovaný národný park na Slovensku. Výsledkom je podstatne menšie svetelné znečistenie a priaznivé podmienky pre pozorovanie oblohy.

Z hľadiska svetelného znečistenia tak ponúka park Poloniny najtmavšiu oblohu na Slovensku. Nie sú tu rušené ani nočné biorytmy živých organizmov. Vďaka tomu je tu mimoriadna koncentrácia endemických a ohrozených druhov rastlín a živočíchov.

Úplne prirodzená nočná tma, ktorá by bola neovplyvnená umelým osvetlením ľudí, na Slovensku už neexistuje. Stále sa však nájdu miesta, kde je toto ovplyvnenie minimálne.

Preto bolo územie národného parku vyhlásené pred troma rokmi za Park tmavej oblohy Poloniny. Vznikol tak vôbec prvý park tmavej oblohy na Slovensku a 20. vo svete. Jeho celková výmera je 48 519 ha.

Park vznikol z iniciatívy Slovenského zväzu astronómov amatérov, ale pod Memorandum Parku tmavej oblohy Poloniny sa podpísali aj Astronomický ústav SAV, Správa NP Poloniny, Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach, Slovenská astronomickáspoločnosť pri SAV a Vihorlatská hvezdáreň v Humennom.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia