Rok 2013 sa podľa vedcov radí k historicky najteplejším

Rok 2013 bol štvrtým najteplejším od začiatku merania teplôt v roku 1880. Oznámil to americký Národný úrad pre oceány a ovzdušie (NOAA).

Rok 2013 sa podľa vedcov radí k historicky najteplejším

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, paalia

Priemerná kombinovaná teplota zemského povrchu a morí dosahovala hodnoty 14,52 stupňa Celzia, čo je o 0,62 stupňa viac ako bol priemer za celé 20. storočie, uviedol NOAA vo svojej výročnej správe.

Kým každú dekádu medzi rokmi 1880 a 2013 sa priemerná globálna teplota zvyšovala o 0,06 stupňa, medzi rokmi 1964 a 2013 to bolo už o 0,15 stupňa.

To podľa amerického úradu potvrdzuje tézu o globálnom otepľovaní planéty. Vlaňajší rok bol zároveň 37. v poradí, kedy globálna teplota presahovala priemer za celé minulé storočie.

Každý rok v tomto storočí sa radí medzi 15 najteplejších rokov od začiatku merania, uvádza ďalej NOAA. Najteplejšie roky boli 1998, 2005 a 2010. Zatiaľ čo však väčšina sveta vyššie teploty pocítila, niektoré oblasti boli vlani naopak oproti priemeru chladnejšie. Platí to o stredozemských regiónoch USA, východnom Tichomorí a Južnej Amerike.

Svoje meranie, mierne odlišné od zistení NOAA, zverejnil aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Rok 2013 bol podľa NASA nie štvrtým, ale siedmym najteplejším s priemernou teplotou 14,6 stupňa Celzia. Obe organizácie sa zhodujú v tom, že minulý rok potvrdil jednoznačný trend klimatických zmien a nevyhnutnosť ich monitoringu aj v budúcnosti.

Aj keď každý nový rok nemusí nutne prinášať teplotné rekordy, objem vypúšťaných skleníkových plynov zaručuje, že sa globálna teplota aj v nasledujúcich desaťročiach bude zvyšovať, píše vo svojej správe NASA.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia