Objav gravitačných vĺn potvrdzuje teóriu o vzniku vesmíru

Americkým astronómom sa podaril kľúčový objav - potvrdili existenciu gravitačných vĺn, ktoré dokazujú teóriu veľkého tresku o vzniku vesmíru. Tieto vlny v časopriestore sú ozvenou masívnej expanzie vesmíru práve po veľkom tresku. O objave informovali vedci americkej Harvardovej univerzity.

Objav gravitačných vĺn potvrdzuje teóriu o vzniku vesmíru

Ilustračná fotografia, zdroj: NASA

Ak sa objav potvrdí , tak by podľa agentúry Reuters išlo o „svätý grál" astronómie. Média sa zhodujú v tom, že objav by bol horúcim kandidátom na Nobelovu cenu. Gravitačné vlny predpovedal už Albert Einstein vo svojej všeobecnej teórii relativity.

„Toto zistenie je chýbajúcim článkom kozmológie," povedal na tlačovej konferencii fyzik Marc Kamionkowski, ktorý bol súčasťou tímu objaviteľov.

Gravitačné vlny sú slabé prvotné vibrácie, ktoré sa šíria vesmírom rýchlosťou svetla. Astronómovia hľadajú dôkaz o ich existencii už desiatky rokov, pretože sú chýbajúcimi časťami dvoch teórií. Prvou je spomínaná Einsteinova všeobecná teória relativity z roku 1915, ktorou začala moderná éra výskumu pôvodu a vývoja vesmíru.

Druhou teóriou, ktorá predpovedala gravitačné vlny, je hypotéza vesmírnej inflácie z 80. rokov. Podľa nej nasledovala bezprostredne po veľkom tresku pred asi 13,8 miliardami rokov na zlomok sekundy prudká expanzia vesmíru, sprevádzaná vlnami gravitačnej energie. Odvtedy sa vesmír ďalej rozpína.

„Výsledky týchto pozorovaní sú dôkazom inflácie (vesmíru). Ukazujú nám tiež, kedy k nej došlo a ako mocný to bol proces," uviedol fyzik Avi Loeb z Harvardovej univerzity.

Sila signálu z gravitačných vĺn súvisí s tým, ako silno sa vesmír rozpínal počas zlomku sekundy svojej expanzie. Americkí vedci oznámili, že signál z gravitačných vĺn je dvakrát silnejší než kozmológovia predpokladali.

Vedci k svojmu objavu použili rádioteleskop na Južnom póle, ktorý skúma mikrovlnné žiarenie kozmického pozadia. Toto slabé žiarenie vypĺňa celý vesmír a je zrejme reliktom z obdobia krátko po veľkom tresku, keď bol vesmír len 380 000 rokov starý a horúci ako Slnko. Podľa teórie inflácie by gravitačné vlny na tomto žiarení zanechali stopy - špirálovité vzory, ktoré americkí vedci teraz identifikovali.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia