Nové zariadenie posilní merania kozmického žiarenia

Na Lomnickom štíte merajú vedci už viac ako 30 rokov intenzitu kozmického žiarenia pomocou neutrónového monitora. V rámci aktivít a modernizácie Centra kozmických výskumov k nemu pribudlo zariadenie SEVAN.

Nové zariadenie posilní merania kozmického žiarenia

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, eschipul

Kozmické žiarenie bolo objavené približne pred storočím. Ide o prúd častíc s vysokou energiou, urýchľovaných v kozme, ktoré prenikajú do zemskej atmosféry. Hovorí sa mu aj primárne kozmické žiarenie. Tu sa zrážajú s časticami atmosféry a vzniká sekundárne kozmické žiarenie.

Vedcom dávajú informácie o fyzikálnych procesoch prebiehajúcich v extrémnych podmienkach vo vesmíre.

Kozmické žiarenie merajú už viac ako 30 rokov aj vedci na Lomnickom štíte z oddelenia kozmickej fyziky Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied.

Oddelenie kozmickej fyziky je zamerané na skúmanie fyzikálnych procesov prebiehajúcich v kozme, ktoré je možné študovať najmä prostredníctvom energetických kozmických častíc, vrátane galaktického kozmického žiarenia.

Od svojho založenie v roku 1969 sa Oddelenie podieľalo na mnohých kozmických  družicových experimentoch. Spojité meranie galaktického kozmického žiarenia zabezpečuje neutrónový monitor  vo vysokohorskom observatóriu na Lomnickom štíte  v nadmorskej výške 2634 m.

Kozmické počasie

Vedci tu skúmajú vplyv kozmického žiarenia na zemský povrch a atmosféru a zmeny intenzity kozmického žiarenia po prechode atmosférou. Tieto zmeny sú dôležité pre poznanie fyzikálnych procesov, ktoré prebiehajú medzi Slnkom a Zemou a pre tzv. kozmické počasie.

Do kozmického počasia patrí napríklad magnetická búrka. Ide o javy, ktoré môžu mať negatívny dopad na družice, lietadlá, ale aj technologické, či navigačné systémy na zemskom povrchu. Predpovedať kozmické počasie je preto veľmi dôležité. Merania z Lomnického štítu využívajú aj rôzne inštitúcie z iných štátov.  

Od marca 2014 prebieha spojité meranie kozmického žiarenia s úplne novým zariadením s názvom SEVAN.

SEVAN je experimentálne zariadenie vyvinuté v Ústave fyziky Arménskej akadémie vied. Jeho zakúpenie umožnil projekt zo štrukturálnych fondov EÚ s názvom „Centrum kozmického výskumu: Vplyvy kozmického počasia“, o ktorom sme už na Science.sk informovali.

„Experiment umožňuje na tomto vysokohorskom pracovisku rozšíriť doterajšie dlhodobé spojité merania neutrónovým monitorom o detekciu ďalších sekundárnych produktov kozmického žiarenia vznikajúcich v atmosfére,“ uviedol profesor Karel Kudela, vedecký vedúci meraní kozmického žiarenia na Lomnickom štíte.  

„Tým sa rozširuje sieť meraní na stredných a nižších šírkach s cieľom získať nové poznatky o súvislostiach medzi kozmickým žiarením a efektmi tzv. kozmického počasia, respektíve s atmosférickými efektmi, o jeden významný merací bod,“ dodal.

Predtým ako zariadenie uviedli do prevádzky, sa zrealizovali viaceré mechanické a elektronické práce. Pomocou zariadenia SEVAN môžu vedci merať časovú sériu príchodu neutrónov, miónov a korelácií medzi tokmi rôznych sekundárnych častí z rôznych smerov.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia