Od prelomu tisícročia zasiahlo Zem najmenej 26 asteroidov

Zem sa od prelomu tisícročia zrazila s najmenej 26-timi väčšími asteroidmi. To je oveľa viac, než sa doteraz predpokladalo. Informovala o tom na svojich webových stránkach nezisková Nadácia B612, na čele ktorej stojí bývalý astronaut NASA Ed Lu.

Od prelomu tisícročia zasiahlo Zem najmenej 26 asteroidov

Ilustračná fotografia, zdroj: wikimedia.commons, Alex Alishevskikh

Takúto informáciu nadácia získala vďaka sieti, ktorá po celom svete monitoruje testy jadrových zbraní. Tento systém od roku 2001 zaznamenal 26 explózií s ekvivalentom sily viac ako jednej kilotony TNT a všetky boli dôsledkom dopadu asteroidov.

Tieto dáta ukazujú, že dopady asteroidov nie sú ničím výnimočným. V skutočnosti sú trikrát desaťkrát častejšie, než sme si predtým mysleli,“ uviedol vo vyhlásení Lu.

Podľa získaných údajov vesmírne bomby“, ktoré sa od začiatku 21. storočia so Zemou zrazili, mali výbušnú silu zodpovedajúcu jednej 600 kiloton TNT, uviedla tiež nadácia. Tá sa snaží vybudovať systém včasného varovania pred týmito nebezpečnými telesami.

Naša planéta je pritom prakticky neustále bombardovaná úlomkami asteroidov. Väčšina projektilov z hlbín vesmíru ale vybuchne vysoko v atmosfére, takže nemôže spôsobiť vážne škody.

Za posledných 12 rokov však došlo k zásahom silou presahujúcou 20 kiloton TNT v Indonézii, v Južnom ľadovom oceáne, v Stredomorí a v Rusku, pripomenula agentúra DPA.

Výbuch meteoritu vlani nad Čeľabinskom uvoľnil štyridsaťkrát väčšiu energiu ako výbuch atómovej bomby nad Hirošimou v roku 1945. Jeho sila dosiahla ekvivalentu 600 kiloton.

"Väčšina veľkých asteroidov, ktoré môžu zničiť celý štát, či dokonca kontinent, je objavená. Avšak observatória na Zemi alebo vo vesmíre našli len menej ako 10 000 z milióna nebezpečných objektov, ktoré by mohli zdevastovať veľké mesto," upozornil Lu v jednej správe.

Nadácia B612 chce na obežnú dráhu okolo Zeme umiestniť súkromne financovaný infračervený teleskop, ktorý by dokázal objaviť telesá potenciálne nebezpečné pre našu planétu a to s dostatočným časovým predstihom pre prijatie potrebných opatrení.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia