V Nikarague spadol meteorit, obyvateľov vydesil silný výbuch

Úrady v stredoamerickej Nikarague oznámili, že silný výbuch v metropole Managua, spôsobil malý meteorit. Teleso, ktoré dopadlo v zalesnenej oblasti neďaleko miestneho letiska niekoho nezranilo. Podľa vládneho hovorcu, Rosaria Murilla, bol meteorit „relatívne malý“ a pravdepodobne pochádzal z asteroidu, ktorý sa v týchto dňoch pohyboval v tesnej blízkosti Zeme.

V Nikarague spadol meteorit, obyvateľov vydesil silný výbuch

Ilustračná fotografia asteroidu, zdroj: NASA

Podľa spravodajského serveru BBC News  je asteroid 2014 RC veľký približne ako dom a na šírku meria 18 metrov. K Zemi bol najbližšie v nedeľu 7.9. 2014 o 20:18 SELČ, keď preletel nad Novým Zélandom vo vzdialenosti približne 40 000 kilometrov od našej planéty.

Meteorit, ktorý dopadol neďaleko Managuy, mohol podľa expertov pochádzať práve z tohto asteroidu. Miestny expert Humberto Saballos  konštatoval, že meteorit po sebe zanechal kráter s priemerom 12 metrov a hĺbkou päť metrov. „Môže pochádzať z asteroidu, to sa deje bežne. Musíme však všetko bližšie preskúmať, mohol to byť aj ľad, či skala,“ dodal. Experti zatiaľ nevedia, či sa meteorit po náraze rozpadol, alebo zostal pochovaný v zemi.

Podľa ďalšieho s vedcov Wilfrieda Straucha je veľmi zvláštne, že nikto nenahlásil spozorovanie nejakého záblesku svetla na oblohe. Miestni obyvatelia vypovedali iba o tom, že v noci počuli silný výbuch.

„Sedel som na verande a nevidel som nič. Zrazu som započul hlasný výbuch. Mysleli sme si, že je to bomba, pretože sme cítili silnú tlakovú vlnu,“ povedal Jorge Santamaria, ktorý žije neďaleko miesta dopadu.  

V Nikarague sa nachádza viac ako 20 sopiek a sú tu aj časté zemetrasenia, upozornila agentúra Reuters. Niektorí z miestnych obyvateľov sa preto domnievajú, že mohlo ísť o explóziu súvisiacu s otrasmi. 

Celý nikaragujský incident teraz podľa agentúry AP skúma špeciálne vytvorená komisia a vláda chce do krajiny pozvať aj medzinárodných expertov. Vo februári 2013 explodoval meteorit nad  Čeljabinskom v strednej časti Ruska a zranil cez 1000 ľudí, pripomenul server BBC News.

Asteroid, ktorý preletel okolo Zeme, bol prvýkrát zaregistrovaný 31. Augusta a v momente najväčšieho priblíženia bol od našej planéty desatinu vzdialenosti, aká je od stredu Zeme k Mesiacu, informovali vedci z NASA. Očakáva sa, že v budúcnosti obehne okolo Zeme znovu. NASA v súčasnosti registruje viac ako 11 000 asteroidov na orbitoch, ktoré sú relatívne blízko Zeme.

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia