Britská štúdia prirovnala riziko frakovania k azbestu či tabaku

Spôsob ťažby z bridlicových hornín nazývaný hydraulické frakovanie so sebou nesie možné riziká podobné tým, ktoré bolo možné v minulosti pozorovať pri vedeckých a technických inováciách ako azbest, tabak či škodlivá látka thalidomid. Uvádza to štúdia, ktorú vypracoval hlavný vedecký poradca britskej vlády Mark Walport.

Britská štúdia prirovnala riziko frakovania k azbestu či tabaku

frakovanie, zdroj: flickr.com, Simon Fraser University - University Communications

Hydraulické frakovanie sa využíva predovšetkým v Spojených štátoch pri ťažbe plynu či ropy v bridličnatých horninách hlboko pod zemou. Pri využití tejto metódy sa pumpuje voda s rozpustenými chemikáliami do vrtu. Jej tlak v podzemí rozbije horninu, z ktorej sa tak uvoľní plyn.

Vďaka frakovaniu sa USA stali sebestačnými v dodávkach zemného plynu. Ekologickí aktivisti ale varujú, že tento spôsob ťažby ohrozuje zásoby podzemnej vody nad ložiskami. Niektorí sa obávajú, že by mohol zvýšiť pohyb ťažkej nákladnej dopravy v poľnohospodárskych oblastiach či urýchliť globálne otepľovanie. Niektoré európske krajiny uvalili na využívanie frakovania moratórium. Vláda britského premiéra Davida Camerona ale kontroverznú techniku podporuje.

Walport vo svojej štúdii uvádza príklady inovácií, ktoré boli prijaté bez premyslenia a mali negatívny vplyv na životné prostredie a na zdravie. Medzi nimi sú napríklad azbest, veľa pesticídov, ortuť, tabak alebo thalidomid, čo je látka, ktorá sa v 50. a 60. rokoch minulého storočia využívala v liekoch proti tehotenským nevoľnostiam. Neskôr sa zistilo, že sa kvôli nej deti rodia so zdeformovanými končatinami.

„Vo všetkých týchto a v mnohých ďalších iných prípadoch viedlo oneskorené uznanie nepriaznivých  vplyvov nie len k vážnym dopadom na zdravie a životné prostredie, ale tiež k masívnym výdajom a zníženiu konkurencieschopnosti firiem a ekonomík pokračujúcich po zlej ceste," uvádza sa v štúdii. Tento zoznam by vraj v súčasnej dobe mohlo rozšíriť frakovanie. Podobné dilemy predstavujú aj  „vzrušujúce nové možnosti" nanotechnológií.

Británia a svet by mohli klimatické zmeny riešiť iba za pomoci účinnejšieho využívania energií a energiami z obnoviteľných zdrojov, „záujmy odvetví fosílnych palív však stoja v ceste", uvádza sa v jednej z kapitol štúdie, z ktorej citovali noviny The Guardian.

Britská kráľovská akadémia inžinierstva vo svojej štúdii pred dvomi rokmi dospela k záveru, že riadne regulované frakovanie by mohlo byť bezpečné. Podľa svojho hovorcu sú tvrdenia v nedávno zverejnenej Walportovej správe veľmi všeobecné a nebezpečenstvo spojené s frakovaním je veľmi malé. 

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia