Vedci rekonštruovali vznik života na Zemi pri dopade asteroidu

Život na Zemi nevznikol náhodou ani neprišiel odinakiaľ, ale umožnili ho podmienky, ktoré na planéte spôsobil náraz asteroidu. Naznačuje to štúdia českých vedcov, ktorí simulovali v laboratóriu udalosť, ktorá pred takmer štyrmi miliardami rokov predchádzala pravdepodobnému vzniku prvých živých foriem na Zemi. Experiment neobjasňuje vývoj života na Zemi, ale viedol k získaniu základných dielov stavby života, uviedla agentúra AP.

Vedci rekonštruovali vznik života na Zemi pri dopade asteroidu

Asteroidy, ilustračná fotografia, autor: Alex Alishevshikh

Vedci získali za pomoci pôsobenia laseru na zmes chemických látok odpovedajúcich vtedajším podmienkam energiu, ktorá sa uvoľnila pri náraze asteroidu do planéty. Pri tomto pokuse vznikli všetky chemické látky potrebné k vytvoreniu ribonukleovej kyseliny RNA, ktorá je jednoduchšou  príbuznou základného stavebného kameňa génu, DNA.

„Tieto zistenia naznačujú, že vznik pozemského života nie je výsledkom náhodnej udalosti, ale  priamym dôsledkom podmienok v prvopočiatkoch Zeme a jej okolia," uviedli vedci v štúdii publikovanej v pondelok v časopise Proceedings, ktorý vydáva americká Národná akadémia vied.

Práca českých vedcov podporuje teóriu o vzniku života priamo na našej planéte, kým ďalšia z rozšírených téz hovorí o tom, že sa sem primitívne organizmy dostali na kométe či asteroide.

Časť expertov nepovažuje podľa agentúry AP novú štúdiu za prevratnú, lebo neprináša  nepochybný dôkaz o tom, že život skutočne vznikol v spomínanej dobe, kedy asteroidy dopadali na Zem desaťkrát častejšie ako v iných érach. Podľa vedúceho autora štúdie Svätopluka Civiša z pražského Ústavu fyzikálnej chémie Jaroslava Heyrovského ide o prvý experiment overujúci teóriu, ktorá hovorí, že energia  z vesmírneho nárazu môže zahájiť chemickú reakciu kľúčovú pre vznik života.

Približne 150 metrov dlhý laser vyslal do zmesi chemických látok na zlomok sekundy lúč, ktorý uvoľnil energiu odpovedajúcu približne miliarde kilowattov na veľmi malom priestore. To vytvorilo teplotu okolo 4200 stupňov Celzia.

Kým niektorí z ďalších vedcov považujú experiment za významný, lebo dokázal vytvoriť látky prítomné na Zemi v období počiatku života, iní sú k jeho výsledkom skeptickí, napríklad kvôli  zanedbateľne malému množstvu výstupného materiálu.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia