Satelity pomáhajú v boji proti šíreniu parazitických chorôb

Satelity na obežnej dráhe pomáhajú okrem iného aj v boji proti šíreniu parazitických ochorení v Afrike. Zo záplavy údajov, ktoré neustále posielajú na Zem, sa niektoré používajú k predpovediam, na ktorých miestach sa tieto choroby pravdepodobne vyskytnú. To umožňuje zdravotníckym organizáciám lepšie sústrediť svoje zdroje, píše BBC.

Satelity pomáhajú v boji proti šíreniu parazitických chorôb

Ilustračná fotografia, zdroj: NASA

Ide o ďalší príklad stále narastajúceho využívania dát získaných z vesmíru novými zdravotníckymi programami. Podľa britskej spravodajskej stanice BBC sa o tomto rozvoji hovorilo na stretnutí Americkej asociácie pre rozvoj vedy, ktoré sa uskutočnilo v San José.

Pokiaľ ide o šírenie parazitárnych ochorení slimákmi v Afrike, družicové snímky jednotlivých oblastí umožňujú špecialistom určiť, kde sú pravdepodobne vhodné životné podmienky, v ktorých sa slimákom darí. A to sa týka aj vodných slimákov, ktorí prenášajú červov šíriacich schistosomózu.

Toto závažné ochorenie vyvolávajú parazitické krvné motolice. V súčasnej dobe je infikovaných viac ako 200 miliónov ľudí v tropických a subtropických oblastiach. Ochorenie predstavuje globálny zdravotný problém týkajúci sa 74 krajín.

Niekoľkomilimetrové krvné motolice žijú v cievach hostiteľa a živia sa jeho krvou. K nákaze dochádza pri kontakte pokožky človeka s vodou kontaminovanou larvami červov. Úmrtnosť nie je vysoká, ale zdravotné následky áno.

V Keni vedci zostavujú satelitné mapy všetkých vodných tokov, ktoré pravdepodobne obývajú slimáky prenášajúce motolice, a predpovedajú ich ďalší smer migrácie v oblastiach. Tieto údaje potom porovnávajú s družicovými dátami o miestach obývaných ľuďmi. Kombinácia obidvoch máp ukazuje lokality najviac ohrozené nákazou, teda miesta, na ktoré by sa mali zdravotnícke programy sústrediť.

Podobne odborníci postupujú aj pri mapovaní výskytu hmyzu prenášajúceho choroby, ako sú  napríklad moskyty.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia