Vedci zistili, že v Stredozemnom mori sa hromadí veľké množstvo plastov

Prieskum španielskych vedcov ukázal, že na hladine Stredozemného mora vraj pláva viac ako tisíc ton najrôznejšieho plastového materiálu, hlavne fliaš, tašiek a iných obalov. Znečistenie mora je vzhľadom k jeho biologickej rozmanitosti a ekonomickej dôležitosti veľmi nebezpečné, citovala odborníkov britská spravodajská stanica BBC.

Vedci zistili, že v Stredozemnom mori sa hromadí veľké množstvo plastov

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/epSos .de

Plasty boli objavené aj v žalúdkoch rýb, vtákov, korytnačiek a veľrýb. „Zistili sme, že Stredozemné more je obrovským skladiskom plastového odpadu,“ uviedol Andres Cozar z Universidad de Cádiz. „Znečistenie morí plastmi sa veľmi rozšírilo a stalo sa celosvetovým problémom iba po pol storočí širokého používania plastového materiálu. Preto je urgentne potrebné vypracovať stratégiu, ktorá by tento problém riešila,“ dodal Cozar, ktorý je jedným z autorov prieskumu.

Plast sa hromadí v Stredozemnom mori v podobnom množstve, ako je tomu v oceánskych prúdoch v Indickom oceáne, severnom Atlantiku, severnom Pacifiku, južnom Atlantiku a južnom Pacifiku. Aj toto zistenie odhalila štúdia publikovaná vo vedeckom časopise PLOS ONE. Veľké množstvo tohto odpadu bolo objavené aj na ďalších miestach, napríklad v Bengálskom zálive, Juhočínskom mori, Barentsovom mori a v Severnom ľadovom oceáne.

Podľa britského odborníka Davida Morritta sa španielski vedci zamerali hlavne na tie najmenšie a najjemnejšie častice, takzvané mikroplasty, ktoré nepresahujú dĺžku päť milimetrov. Zistili, že do tejto kategórie spadá viac ako 80 percent plastového odpadu, ktorý sa nachádza v Stredozemnom mori.

„Morské živočíchy tieto veľmi malé plastové častice často zjedia, a z nich sa im do čriev môžu uvoľňovať rôzne chemické látky,“ uviedol Morritt. Plast sa podľa neho v životnom prostredí nerozkladá, a preto je potrebné oveľa viac rozmýšľať nad tým, ako s ním nakladať, ako ho recyklovať a ako znížiť jeho používanie.

Stredozemné more tvorí menej ako jedno percento celosvetových oceánov, ale žije v ňom až 18 percent všetkých morských druhov. Využíva sa na turizmus a rybárstvo, a je tiež dôležitým zdrojom príjmov pre okolité štáty.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia