Budeme si z tej istej fľaše nalievať iné víno?

— Lenka Uherová

Zdá sa, že klimatické zmeny na Zemi majú ďalšiu obeť. Tou sa stáva vinársky priemysel, ktorému vplyvom slabých zím a suchších liet robí starosti narastajúca cukornatosť hrozna. Európska Únia, či nemecká univerzita Geisenheim University preto spustili projekty, ktoré by mali hrozno kontrolovať a udržiavať v optimálnej kvalite.

Budeme si z tej istej fľaše nalievať iné víno?

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/ marissat1330

Skleníkové plyny, čiže oxid dusný, metán a oxid uhličitý výrazne vplývajú na pestovanie vína po celom svete. Aj keď CO2 pomáha fotosyntéze, a tým aj lepšiemu a rýchlejšiemu rastu révy, skleníkové plyny znižujú hmotnosť strapcov a obsah živín v hrozne. Oxid uhličitý zároveň vplýva na vodnú bilanciu viníc a podporuje rast škodlivých hubovitých ochorení.

Vinári sa síce tešia, že zvyšujúca sa teplota podporuje rýchlejší rast révy a vyššiu cukornatosť, no odborníci varujú, že vyššia cukornatosť nemusí byť pozitívna. Súbežne s rastúcou hladinou cukru totiž nestúpa obsah polyfenolov, chemických látok, ktoré majú antibakteriálne účinky a dodávajú vínu jeho špecifickú vôňu a chuť. Rapídne pribúdanie cukru pritom ovplyvňuje aj množstvo alkoholu, ktorý môže počas kvasenia stúpnuť nad ideálnych 12 až 14 percent.

Zmena klímy tiež zapríčiňuje, že odrody ako Cabernet Sauvignon a Merlot, ktoré boli kedysi špecifické napríklad pre Stredomorie, sa teraz pestujú vo vinárskych oblastiach Nemecka a Rakúska.

Simulácia budúcnosti

Pre lepšie pochopenie týchto rizík a udržanie vysokého štandardu produkcie európskych vín vznikol Európsky projekt s názvom INNOVINE, ktorý vedie doktorka Anne-Françoise Adam-Blondon z Národného ústavu pre poľnohospodársky výskum vo Francúzsku. „Snažíme sa trochu lepšie pochopiť, čo sa s rastlinami deje, keď sú pod stresom z tepla a sucha,“ povedala pre magazín Horizontu 2020.

Projekt sa zameriava na výskum odrôd, ktoré lepšie odolávajú klimatickým zmenám, a zároveň sa venuje aj testovaniu aplikácií a technológií pre lepšie rozhodovanie pri riadení zberu. Vedci manipulujú aj s listami rastlín, aby videli, ako sa s tým rastlina vysporiada.

Vplyvu tepla na vinič sa venuje aj univerzita Geisenheim University v Nemecku. Vo Výskumnom ústave pre vinohradníctvo sledovali výskumníci z tejto univerzity po dobu jedného roka možné dopady zmeny klímy na révu.

Vedci sa zamerali na otázku, aký vplyv má stúpajúci obsah CO2 na vinič. Chceli tak simulovať podmienky, ktoré rastlinu čakajú v budúcnosti. Umiestnili ho  preto do prostredia, kde vzduch obsahoval o 20 percent oxidu uhličitého viac, ako sa bežne vyskytuje.

„Chceme vedieť, ako bude chutiť víno za 35 rokov," povedala pre portál sciencev2.orf.at koordinátorka projektu Claudia Kammann. Vedci odhadujú, že v tej dobe môže byť obsah CO2 vo vzduchu okolo 480 až 500 ppm, čo je počet častíc na milión jednotiek vzduchu. V súčasnosti je to 400 ppm. Pre porovnanie, keď ľudstvo začalo s poľnohospodárstvom, bolo to iba okolo 280 ppm.

Rover bude okrem Marsu brázdiť aj vinice

Zvyšovanie teploty a slnečného žiarenia pre vinárov znamená, že musia vinič počas vegetačného obdobia poctivo sledovať. Problémom ale je, že neustála kontrola rozsiahlych viníc jednoducho nie je možná. Projekt VINBOT preto navrhol terénny rover, autonómne vozidlo, ktoré kontroluje listy vinice.

Rover pomocou lasera meria, koľko slnečného svetla dopadá na listy viniča a na základe získaných skenov potom vytvorí jeho virtuálny obraz. Je vybavený aj GPS lokalizátorom, ktorý zaznamenáva  umiestnenie preskenovaných oblastí, takže výrobcovia majú prehľad o tom, čo sa vo vinici deje v priebehu celého roka.

Ďalšou potencionálnou aplikáciou vozidla je aj proces známy ako „sekvenčný zber“. Monitorovaním  viniča dokáže vozidlo zistiť, kedy je hrozno pripravené k zberu. Výhodou je aj to, že vinári môžu ľahšie odhaľovať oblasti, kde sa viniču vplyvom počasia nedarí, alebo kedy ho treba zavlažovať. Neprichádzajú tak o výnosy.

Manuel Ramalho, portugalský výrobca vína, ktorý spolupracuje na vývoji technológie pre projekt VINBOT pre magazín Horizontu 2020 povedal „Trh s vínom je náročnejší ako kedykoľvek predtým, a jediný spôsob, ako vyniknúť a zabezpečiť si zákazníkov je zlepšiť našu kvalitu. Táto technológia je budúcnosť."

Zdroj: Youtube

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia