Obľúbený vesmírny modul sa už Zemi neozve

— Frédérique Hazéová

Zbohom Philae.

Obľúbený vesmírny modul sa už Zemi neozve

ESA na počesť Rosetty a Philae zverejnila aj niekoľko animovaných videí. Zdroj foto: ESA

Miláčik Twitteru, sonda Philae, sa na sociálnej sieti srdcervúco rozlúčila so svojimi fanúšikmi. Vyčerpaný modul sa minulé leto prestal ozývať a „materskej“ sonde Rosetta sa odvtedy nepodarilo obnoviť kontakt.

Nešťastné pristátie

Európska sonda Rosetta dorazila ku kométe 67P/Čurjumov-Gerasimenko pred dvoma rokmi, 6. augusta 2014. Po počiatočnom prieskume povrchu a výbere najlepšieho miesta na pristátie vyslala sonda 12. novembra na kométu prieskumný modul Philae.

No pristátie nebolo hladké. Sonde Philae sa nepodarilo prichytiť k povrchu a z pôvodne vybratej oblasti Agilkia sa chtiac nechtiac presunula do oblasti Abydos, ktorá už pre jej fungovanie nebola tak vhodná. Napriek tomu sa Philae podarilo zrealizovať 80 percent z plánovanej prvej fázy výskumu.

Po tom však 60 hodín po pristátí – 15. novembra – upadla do hibernačného módu. Sonde sa totiž vybila primárna batéria a v jej novej lokalite nebol dostatok svetla na to, aby sa nabili sekundárne.

V tom čase však ešte nebolo nič stratené, keďže vedci dúfali, že sa Philae znovu preberie, keď sa kométa priblíži k Slnku. To sa aj stalo, keď o pol roka neskôr, 13. júna 2015 sonda opäť nadviazala kontakt s Rosettou. V priebehu nasledujúceho mesiaca sa však podarilo zrealizovať len osem prerušovaných kontaktov.

Verný sprievodca a pozorovateľ končí

Zatiaľ čo Philae putovala pripevnená ku kométe, Rosetta ich nasledovala a pozorovala z diaľky. Zistila napríklad, že napriek tomu, že kométa vyzerala ako obrovský kameň, v skutočnosti bola tvorená materiálom tak ľahkým, že by sa vznášal na vode.


Zdroj videa: ESA

Tým, že sa kométa viac priblížila k Slnku sa začal aktivizovať nielen modul Philae, ale aj samotná 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Rosetta ešte pred obnovením kontaktu s Philae zozbierala vzorky plynov a prachu z „prebúdzajúcej“ sa kométy, aby presnejšie zistila, z čoho bola kométa zložená a kde vo vesmíre vôbec vznikla.

Rosetta zozbierala tisíce vzoriek, no čím aktívnejšia kométa bola, tým nebezpečnejšie bolo zdržiavať sa v jej bezprostrednej blízkosti. Jej povrch pritom napriek ohrievaniu tesne pred nadviazaním kontaktu s Philae dosahoval extrémne nízke teploty, zhruba -100 °C.

Po ôsmich prerušovaných kontaktoch s Philae sa sonda Rosetta musela stiahnuť do vzdialenosti niekoľko sto kilometrov od kométy. Posledný kontakt bol nadviazaný 9. júla 2015 a odvtedy sa už sonda neozvala. Vedci stále dúfali, že sa situácia zlepší, no tentokrát to už bolo definitívne.

Dnes, 27. júla 2016, vedci z ESA vypínajú systém ESS umiestnený na Rosette, vďaka ktorému predtým s Philae komunikovali. Sonda totiž potrebuje energiu na 30. septembra, kedy na kométe pristane aj ona. Blíži sa už totiž k orbite Jupitera a má čoraz menej solárnej energie pre svoje fungovanie. Jej misia sa pristátím a pripevnením k povrchu kométy skončí.

Hviezda internetu

Vedci sa tak lúčia nielen s Philae, ale aj s Rosettou, ktorá vo vesmíre strávila viac ako 12 rokov a patrí medzi najvýznamnejšie projekty Európskej vesmírnej agentúry ESA. Jej hlavnou úlohou bolo dozvedieť sa viac o pôvode komét a tým možno aj nahliadnuť do tajomstiev vzniku slnečnej sústavy.

Jej modul Philae, ktorý kvôli zlému pristátiu nemohol fungovať tak dlho, ako vedci pôvodne plánovali, bol veľmi obľúbený. Mal totiž vlastný – a pomerne aktívny – účet na Twitteri, kde má aktuálne zhruba 448 tisíc sledovateľov.

Včera sa na jeho účte objavili dva posledné Tweety, ktorými sa lúči so Zemou.

Nemecká vesmírna agentúra DLR vyzvala všetkých priaznivcov Philae, aby sa s ňou patrične rozlúčili. Ak hibernujúci modul náhodou prirástol k srdcu aj vám, do 8. augusta môžete zaslať agentúre fotografiu, na ktorej sa s ním lúčite. Viac informácií nájdete tu.

phil

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia