CERN nie je nedosiahnuteľný, dostať sa doň môžu aj Slováci

Frédérique Hazéová

Zástupcovia Európskej organizácie pre jadrový výskum CERN zavítali na Slovensko, aby rozšírili povedomie o možnostiach spolupráce s týmto výskumným strediskom a ukázali slovenským študentom aj firmám, že to vôbec nie je nedosiahnuteľná méta. Aktivita Slovenska v CERN-e sa v posledných rokoch značne znížila, čo chcú účastníci najnovších popularizačných aktivít zmeniť.

CERN nie je nedosiahnuteľný, dostať sa doň môžu aj Slováci

Mikroskopická čierna diera pozorovateľná vďaka projektu ATLAS, na ktorom malo svoj podiel aj Slovensko. Zdroj foto: ATLAS Experiment © 2014 CERN

V rámci návštevy slovenských aj zahraničných zástupcov organizácie sa tento týždeň uskutočnilo hneď niekoľko podujatí. My sme pre vás navštívili konferenciu CERN – Slovensko: Priemysel a transfer vedomostí, ale aj popularizačné prednášky na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU pod názvom Úžasný svet CERNu II – pohľad technikov a inžinierov.

Leto v CERN-e
Spolupracovať na výskume Európskej organizácie pre jadrový výskum môžu nielen jadroví fyzici, ale aj študenti a odborníci z iných odborov. „Na otázku aká je úloha inžinierov v CERN-e by sme mohli odpovedať jednoducho. Veľká. Fyzici chcú totiž stále čosi merať, ale bez inžinierov by na to nemali prístroje,“ zdôvodnil Peter Lichard, inžinier, ktorý v CERN-e pôsobí už 25 rokov.

„Na každom experimente musia teda spolupracovať, aby vyvinuli niečo nové a špeciálne, čo sa nikde inde vo svete nerobí,“ vysvetlil Lichard. Práve pre exkluzivitu výskumu, ktorý sa v organizácii realizuje, by sa mohlo zdať, že dostať sa do CERNu je priam nemožné. To však nie je pravda a možností existuje hneď niekoľko.

Napríklad učiteľov stredných škôl organizuje napríklad špeciálnu letnú školu, v ktorej si počas troch týždňov môžu priamo v jeho priestoroch rozšíriť svoje vedomosti.

Študenti vysokých škôl majú dvere tiež otvorené. Prostredníctvom najrôznejších dlhodobých aj krátkodobých programov môžu v CERN-e stráviť leto, alebo aj rovno pracovať na svojom titule. Momentálne v organizácii dvochtúto možnosť využívajú dvaja inžinierski študenti a jeden doktorand.

cern pohlad na komplex vacsi
CERN netvorí len pár budov, ide o obrovský komplex, ktorý tvorí priam samostatné „mestečko“.
Zdroj foto: © 2008 CERN

Jedným z tých, ktorí v CERN-e stážovali počas svojho inžinierskeho štúdia, bol aj Anton Pytel. V rámci už spomínaného prednáškového cyklu prišiel študentom Slovenskej technickej univerzity poradiť, ako sa môžu do CERN-u prihlásiť aj oni.

Postup je pomerne jednoduchý. Na stránke organizácie si vyberiete program, ktorý vás zaujíma a ďalej sa len riadite inštrukciami, ktoré sa vám ukážu na obrazovke. Podobne to funguje aj pre odborníkov, ktorých láka predstava zamestnania v tejto prestížnej inštitúcii.

V súčasnosti je v CERN-e trvalo zamestnaných 22 Slovákov. Zaujímavosťou je, že ženy tvoria len 20,5% z celkového počtu zamestnancov.

Nejde len o vedcov

Dôležitým ohnivkom sú aj dodávatelia najrôznejších materiálov a služieb. „Kupujeme všetko. CERN je obec. Máme 700 budov – niektoré sú veľmi malé, niektoré gigantické,“ priblížil možnosti riaditeľ oddelenia verejného obstarávania v CERN-e Anders Unnervik.

Veľká časť z toho, čo CERN nakupuje, je určená na chod tohto „mestečka“ a nemá so špičkovými technológiami či výskumom nič spoločné.

Pri otázke dodávok je dôležitý koeficient návratnosti , čo je pomer medzi dodávkami a príspevkom, ktorý Slovenská republika CERN-u platí. Slovensko ako členský štát prispieva na chod organizácie 0,49% z jej celkového rozpočtu.

Ideálny koeficient návratnosti pre materiálne dodávky je podľa Unnervika 0,9. Slovensku sa v roku 2012 podarilo dosiahnuť koeficient mierne presahujúci hodnotu 0,6, odvtedy sa však situácia zhoršila a za minulý rok to bolo len niečo cez 0,36. Aj preto sa zvýšili snahy o popularizáciu spolupráce s CERN-om.

cern tunel
Slávny LHC akcelerátor. Zdroj foto: © 2015 CERN


Dodávatelia sa môžu o kontrakty uchádzať buď priamo, alebo cez koordinátora, takzvaného ILO (Industrial Liaison Officer), ktorým je na Slovensku Štefan Molokáč. Výberové konanie CERN-u považuje Molokáč za náročné, ale spravodlivé.

Spolupráca s CERN-om sa považuje za veľmi prestížnu a pre firmy môže byť významným prínosom. „Nie je to o peniazoch, ale o mene,“ zdôraznil Štefan Molokáč.

Spôsoby riešenia konkrétnych dodávok sa líšia v závislosti od viacerých faktorov, ako je napríklad predpokladaná hodnota dodaných materiálov alebo služieb. V prípade, že by ste sa chceli stať dodávateľom CERN-u, je preto dôležité navštíviť oficiálnu stránku oddelenia verejného obstarávania a naštudovať si príslušné predpisy.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia