Noc výskumníkov bude tento rok venovaná budúcnosti

Frédérique Hazéová

Posledný septembrový piatok bude už tradične patriť vede. Najväčšie slovenské mestá zaplnia vedci a ich experimenty budú iskriť, rovnako ako diskusie o budúcnosti vedy na Slovensku. Dnes vám prezradíme, na čo sa na Noci výskumníkov môžete tešiť v Poprade, Tatranskej Lomnice a Košiciach.

Noc výskumníkov bude tento rok venovaná budúcnosti

V rámci Európskej noci výskumníkov 2015 sa v Astronomickom ústave SAV budete môcť zapozerať aj na hviezdy. Zdroj foto: flickr.com/Tom Hall

Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA) v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied, Centrom pre vedecko-technické informácie SR a portálom EurActiv.sk už po deviaty rok slovenským vedcom a odborníkom umožňujú predstaviť svoju prácu verejnosti.

Festival vedy Európska noc výskumníkov 2015 sa tentokrát uskutoční 25. septembra. Na Slovensku bude v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach, Tatranskej Lomnici a Poprade.

„Veda je budúcnosť Slovenska“, tak znie téma Noci výskumníkov na našom území. Mnohé z prednášok a stánkov sa preto budú venovať budúcim technológiám a možnostiam, ktoré so sebou prinášajú.

Malé, ale mocné

Čo spája chromozómy, radary, rastliny a parazity? O všetkých z nich sa budete môcť dozvedieť niečo viac v košickej základni Noci výskumníkov 2015 v obchodnom dome Atrium Optima. Návštevníci budú môcť navštíviť stánky z rôznych vedeckých oblastí. V jednom z nich im vedci predstavia aj materiály tenšie ako papier.

Nanomateriály si v posledných rokoch získavajú čoraz viac uplatnenia - od miniaturizácie elektronických zariadení až po aplikáciu v medicíne.

„S nanomateriálmi sa dnes už bežne stretávame v automobilovom priemysle, pri úprave povrchov odolným voči vode, olejom a nečistotám, alebo v oblasti sanácie životného prostredia. Nájdeme ich dokonca aj v kozmetike,“ hovorí vedúca Oddelenia mechanochémie na Ústave geotechniky SAV v Košiciach, Zdenka Bujňáková.

V stánku Ústavu geotechniky si budete môcť prezrieť aj reaktor, v ktorom sa nanočastice dajú vyrábať. Táto oblasť je neustále vo vývoji a s expertmi sa tak môžete porozprávať aj o zatiaľ neuveriteľných možnostiach budúceho využitia materiálov.

V Košiciach vás čakajú aj desiatky ďalších stánkov a živých vystúpení. Pre viac informácií kliknite sem.

So zrakom upretým na oblohu

Tatranská Lomnica a Poprad návštevníkom ponúknu najmä vesmírnu tematiku. V priestoroch Astronomického ústavu SAV sa od poludnia až do polnoci budete môcť dozvedieť niečo viac o astronómii na Slovensku a čakajú vás aj ukážky práce tatranských astronómov.

O šiestej večer sa začne séria prednášok na najrôznejšie témy – odkiaľ sa vzali čas a priestor, kde sa ukrývajú mimozemšťania, či aká je planéta Venuša. Ak máte radšej praktické ukážky, od siedmej do polnoci sa môžete zapojiť do pozorovania nočnej oblohy. Ďalekohľady si nenoste, Astronomický ústav ich má dosť.

plagat NV 2015 lomnica

Popradské prednášky sa budú tento rok konať v ZOC MAX. Dve z nich sa budú venovať aj téme, ktorá väčšinu z nás toto leto pálila. Doslovne.

„Leto 2015 bolo na väčšine Slovenska najteplejšie v celej histórii klimatologických meraní. Tak teplé leto si 'nepamätá' ani jedna z našich staníc, či už je to Poprad, Štrbské pleso alebo Lomnický štít,“ vysvetľuje Peter Hrabčák zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, ktorý bude v Poprade na Noci výskumníkov rozprávať o tom, ako sa klimatické zmeny prejavujú.

Práve tento rok sme ich totiž pocítili dosť výrazne. „Prvého septembra počasie v podtatranskej kotline pripomínalo skôr Saharu. Z otvorenej vodnej plochy sa za daný deň vyparilo z každého metra štvorcového okolo 6 litrov vody,“ hovorí Hrabčák.

Okrem podnebných zmien sa v Poprade budú vedci venovať aj textilom spod Tatier, škodlivosti slnečného žiarenia, či odkrývaniu ďalekých svetov. Noc výskumníkov v ZOC MAX slávnostne odštartuje o tretej popoludní, no výstavu obrazov Farebný vesmír a zaujímavé informačné panely si budete môcť prezerať už od desiatej ráno. Pre podrobnejší program kliknite tu.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia